Vučić razgovarao sa Merkelovom; "Odnosi Srbije i Nemačke u usponu" FOTO

Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel, uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2021.

17:40

Vučić razgovarao sa Merkelovom;
EPA-EFE/MARKUS HEINE

Predsednik Vučić je zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

On je ponovio snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, "politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije".

Predsednik Vučić je istakao da je naša zemlja konstruktivan partner Berlinskog procesa i da, kao takva, želi da doprinese uspehu predstojećeg Samita, kao i da svojim delovanjem unapređuje svakodnevicu svih u regionu.

S tim u vezi je izneo zadovoljstvo zbog ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije. Takođe je izrazio nadu da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš–Priština, koji bi doprineo stvaranju uslova za, pre svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.
Vučić je sa kancelarkom Merkel razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. On je naglasio da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će situacija dozvoliti da kancelarka Merkel, pre završetka svog dugog i uspešnog kancelarskog mandata, još jednom poseti Srbiju, koja sa Nemačkom ima veoma dobre odnose, posebno ekonomsku saradnju.

On je, s tim u vezi, kancelarku obavestio o ekonomskim rezultatima koje postiže naša zemlja, kao i o tome da je broj naših radnika u nemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom profilu na Instagramu napisao da je sastanak bio veoma dobar.

"Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", naveo je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: