Ministri poslali jasnu poruku: "Konačno je došlo vreme da EU održi svoja obećanja"

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Portugalije i Slovenije obavezali su se da će raditi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za tzv. Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 26.06.2021.

18:40

Ministri poslali jasnu poruku:
Depositphotos/ jorisvo

U zajedničkoj izjavi, za koju Koha ditore navodi da ima ekskluzivno pravo da je objavi na albanskom jeziku, ministri Hajko Mas, Augusto Santos Silva i Anže Logar naveli su da je "konačno došlo vreme da EU održi svoja obećanja“, piše prištinska Koha.

"Putovanje u EU takođe je postalo lakše za većinu građana Zapadnog Balkana", naveli su ministri dodajući da je tzv. Kosovo jedino u regionu bez liberalizacije viznog režima i da su oni posvećeni unapređenju tog procesa.

"Pored toga, građani i kompanije iz regiona takođe učestvuju u programima EU, poput Erasmus +, koji podržava razmenu studenata, ili Evropski program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSME)", naveli su ministri, prenosi Kosovo onlajn.

Oni su takođe naglasili zabrinutost u pogledu procesa proširenja EU, zbog neotvaranja pregovora o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Proces proširenja i izgledi za članstvo u EU upravo su ono što pruža najbolji mogući okvir za prevazilaženje različitih stavova među svim partnerima na Zapadnom Balkanu. Stoga ćemo nastaviti da radimo naporno i zalagaćemo se za brzo prevazilaženje trenutne mrtve tačke, koja podriva kredibilitet EU i u suprotnosti je sa našim strateškim interesom za stabilnost na Zapadnom Balkanu“, navodi se u zajedničkoj izjavi evropskog tria - Nemačka, Portugalija i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: