Tri razloga

Ruski senator Aleksej Puškov smatra da postoje tri razloga zbog kojih je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu potreban susret sa ruskim predsednikom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/MAXIM SHIPENKOV
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Pre svega, ta inicijativa je, prema mišljenju Puškova, povezana sa eskalacijom napetosti u Donbasu jer bi posledice mogle da se odraze i na Vašington.

"Bajden verovatno strahuje od pogoršanja situacije u Donbasu do nivoa vojnog sukoba u kojem SAD neće moći da ratuju na strani Ukrajine. Svojevremeno je Kijev krenuo u takav konflikt i pretrpeo ozbiljan neuspeh. Repriza, uz još negativnije potencijalne posledice po Ukrajinu, bila bila bi jak udarac i na pozicije SAD što Bajden nastoji da izbegne“, ocenio je Puškov.Pored toga, američki predsednik sagledava ranjivost svoje zemlje pred najnovijim ruskim naoružanjem i njegova molba da se „ne preteruje“ sa kontramerama zbog sankcija dokaz je da postoji želja da se nastavi dijalog. I treće, dodao je Puškov, u susretu sa Putinom američki lider vidi mogućnost da vrati Rusiju u „veliku osmorku“ (G8), pri čemu bi Bajden tražio određene ustupke od Moskve, konkretno - odustajanje od podrške samoproglašenim republikama u Donbasu.

Rusija je, međutim, u više navrata istakla da nije zainteresovana za taj format, podseća senator.

Podsetimo, Putin i Bajden su prošle nedelje održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Dva dana nakon toga, Bajdenova administracija je uvela je nove sankcije Rusiji - na listi je šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu