Angela traži policijski čas; Usledio je šok: "Madam, kancelarko..."

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na poslanike da odobre nova ovlašćenja koja bi joj omogućila da uvede restriktivne mere i policijski čas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Pročitajte još:

Kancelarko, to je pogrešan lek za koronu

Angela i Astrazeneka - od "neću" do "sutra ću"

Iako je rekla da je većina Nemaca za striktnije mere, njen apel naišao je na otpor u parlamentu, što je nesvakidašnji događaj, javlja Rojters. "Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao", rekla je Angela Merkel, čiji su govor u Bundestagu prekinuli poslanici desničarske Alternative za Nemačku, koja je protiv zaključavanja.

"Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao", rekla je Angela Merkel, čiji su govor u Bundestagu prekinuli poslanici krajnje desničarske Alternative za Nemačku, koja se protivi zaključavanju.

Merkelova je skrenula pažnju na zdravstvene radnike koji jedva izdržavaju pritisak.

"Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može da ignoriše njihove molbe?", zapitala je Angela Merkel.

Njena vlada želi da parlament promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima kako bi omogućila saveznim vlastima da sprovedu restriktivne mere, čak iako se regionalni lideri protive, sa nadom da smanje pritisak na zaposlene na intenzivnoj nezi.

Uvođenje policijskog časa i davanje moći kancelarki da uvodi mere u 16 nemačkih pokrajina naišlo je na kritike u konzervativnom bloku, čiji je član Merkelova, a ankete pokazuju da će zato možda doživeti najgori rezultat svih vremena na septembarskim parlamentarnim izborima.

Liderka parlamentarne grupe Alternativa za Nemačku Alis Vejdel je rekla da su nove mere "neviđen atak na osnovne demokratske slobode".

"Predloženi amandmani na Zaštitni akt su uznemirujući dokumenti jedne autoritativne države. Ovo vraćanje liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od vas, madam kancelarko", rekla je Alis.

Angela Merkel je gledala u mobilni telefon tokom većeg dela izlaganja Vejde

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu