Mesec Ramazana počinje

Beograd -- Za muslimanske vernike noćas je postao mesec ramazan u 1.442 islamskoj (hidžretskoj) godini, a danas je prvi dan posta koji će trajati 30 dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Tokom posta se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodili uslovima pandemije, te da su obezbedjeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiološke mere.

"Imami i verski službenici nemaju nekih izraženijih problema po pitanju organizacije verskog života", rekao je Nasufović novinarima i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida-19, jer ne sadrži hranljive sastojke.

Kaže i da će ovaj ramazan biti lakši nego prethodni, ne samo zbog, kako dodaje, steknutih navika, već i zbog toga što su mere popustile, ali i što je veliki broj ljudi stekao imunitet na virus.

Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv korona virusa. "U tome beležimo blagi uspeh. Naročito verujemo da ćemo u tome uspeti narednih dana", rekao je on.

Nasufović je istakao važnost vere, jer ona, kako kaže, čoveka učini svetlom zvezdom na zemlji, poput one koja krasi nebo.

"Musliman životno vreme meri Ramazanom. Tako su naši prethodnici planirali i u vremenu se orijentisali, pa je sve bilo ili će biti pre ili posle Ramazana. Nadamo se boljm danima i vremenima i Bogu se molimo za spas i lek svakog čoveka", poručio je Nasufović u ramazanskoj poslanici.

On je svim pripadnicima islamske vere u domovini i dijaspori poželeo srećne, zdrave i berićetne mubarek dane Ramazana. Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se ramazanskim bajramom 13. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu