Kako će izgledati polaganje male mature?; "Proces je dobio jedno novo ruho – digitalizaciju"

Pripreme za polaganje probnog završnog ispita za osmake koji ih očekuje krajem meseca počinju prvih dana marta.

Izvor: RTS
Podeli
Printskrin: TV Prva/arhiva
Printskrin: TV Prva/arhiva

Proba male mature osmacima pre svega služi za to da se upoznaju sa procedurama, kao i da se oprobaju u znanju, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Probni test će se održati 26. i 27. marta iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže za RTS da je prodaja zbirki zadataka počela još krajem januara.

"Zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, kao i prethodnih godina", navodi Stanojevićeva.

Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju koronavirusa.

Navela je da su zadaci u skladu sa onlajn lekcijama koje se emituju i na RTS-u, a članovi timovi su bili u komunikaciji sa nastavnicima i znaju kako đaci rade.

Testovi se pregledaju onlajn

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa.

"Proces je dobio jedno novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično uz papir i olovku", navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn. Kaže da je pregledanje testova koje ide posle toga digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto, gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn.

Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

"Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka, pregledanje preuzima supervizor", kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

Većina đaka se ne sprema za probni test

Kako je dodala, sam upis će teći onlajn, ali će učenici moći da se prijave i u školama.

"Prema onome što kažu nastavnici u školama je da se većina đaka ne sprema za probni test, već on prvenstveno služi da se upoznaju sa procedurama – na koji način se popunjava test, da ne zaborave da na kraju sve popune hemijskom olovkom", kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Drugi aspekt probnog testa je to da se osmaci oprobaju u znanju i vide čega se sećaju iz nastavnog gradiva i koliko.

Stanojevićeva ukazuje da škole kao i obično daju podršku đacima u pripremanju završnog ispita tako što organizuju pripreme za polaganje.

"Podrška za polaganje završnog ispita priprema se i na RTS-u. Škole imaju ustaljene procedure, dobili su preporuke od Zavoda", zaključuje Stanojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu