Sutra zaseda Krizni štab; Pooštravaće se mere?

Krizni štab zaseda sutra u 13 sati. Sednica Kriznog štaba dolazi dan nakon što su na snagu stupile nove mere Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 24.11.2020.

12:02

Sutra zaseda Krizni štab; Pooštravaće se mere?
Foto: EPA/Christian Bruna

Članovi Kriznog štaba razmatraće aktuelnu epidemiološku situaciju kada dnevno imamo više od 6.000 zaraženih i kada nam je skoro 40 preminulih na dan.

Pred članovima Kriznog štaba biće i problem škola, a razgovaraće se i o eventualnom prelasku na onlajn nastavu, što je već nekoliko opština u Srbiji i učinilo usled katastrofalne epidemiološke situacije, prenose mediji.

Takođe, skoro 2.000 zdravstvenih radnika je zaraženo i zdravstveni sistem je pod neverovatnim opterećenjem, mesta u kovid-bolnicama jedva da ima, pa će se razmatrati i kojim još merama mogu da se prekinu kontakti.

Podsetimo, danas je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid-bolnica. Dodao je i da se sutra otvaraju novi kapaciteti u Vrnjačkoj banji.

U Srbiji je 1.949 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, od kojih su 64 hospitalizovana, saopštio je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

Lončar je tim povodom apelovao na građane: "Ako vam je stalo do lekara, promenite ponašanje. Prekinite kontakte, jer je to jedini način da pomognete sebi i njima". "Na satnom nivou razmatramo situaciju, ako dođe do većeg pogoršanja stanja, pooštravaćemo mere, druge nam nema", istakao je danas dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida, nakon razgovora ministra Lončara s direktorima kovid bolnica.

Prema njegovim rečima, zdravstvenisistem više ne može da izdrži.

"Sve je veći broj hospitalizovanih, na infektivnim negama, sve veći broj umrlih. Taj broj se stalno povećava i sve više će se povećavati ako ne poštujemo mere koje tražimo, a to nije teško. Maska i maska stalno, mora da bude sastavni deo garderobe, svuda maska", naglasio je dr Pelemiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: