Borel: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike sa EU

Brisel -- Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel izjavio je danas da se od Srbije očekuje usklađivanje politike sa Evropskom unijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, jorisvo
Foto: Depositphotos, jorisvo

On je rekao da se od naše zemlje u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno usklađivanje zakonodavstva i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama EU, što uključuje i pitanje preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim, što je u suprotnosti s politikom Brisela.

"Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju 'ozbiljnu zabrinutost i žaljenje', rekao je Borel, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o delu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje ambasade Srbije, odnosno otvaranje ambasade tzv. Kosova u Jerusalimu.

On je rekao da očekuje da će i Srbija i Kosovo "delovati u skladu sa opredeljenošću EU" i u skladu sa svojim "evropskim aspiracijama".

"U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", podsetio je Borel.

On zaključuje da su predstavnici Beograda i Prištine, nakon sastanak u Vašingtonu, nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se bavi svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu