Prvo su rekli biće preko 2.000 i bilo je, a sad je stiglo novo upozorenje, ali i kontroverzna odluka

Hrvatski epidemiolog prof. dr Branko Kolarić koji je i član vladinog Naučnog saveta kaže da u toj zemlji može biti i 5.000 novozaraženih.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

08:31

Prvo su rekli biće preko 2.000 i bilo je, a sad je stiglo novo upozorenje, ali i kontroverzna odluka
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

On je za RTL rekao da je sada nezahvalno davati procene, ali da je činjenica da je došlo do eksponencijalnog rasta broja novozaraženih. Takođe, ističe i da posebno zabrinjava popunjenost bolničkih kapaciteta, preneo je Index.hr.

"Dakle, to je sada tačka koja je jako važna. Naš epidemiološki sistem praćenja trenutno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo jedno lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo. Dokle mogu ići brojke, zavisi. Ako bi se nastavilo ovim tempom, to može biti tri, četiri puta više nego što smo sada beležili dnevno. To bi moglo biti i više od pet hiljada zaraženih dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja'', kazao je Kolarić.

Podsetimo, hrvatski epidemiolozi su ranije, pre naglog skoka novoobolelih koji je u toj zemlji zabeležen prošle sedmice, upozoravali da će se ta cifra popeti i na 2.000, što se i ostvarilo.

Kolarić navodi i da je zabrinut jer se kasni s merama. ''Bio sam zabrinut i u avgustu, ali zaista je tako kad se vidi da s trista osoba dnevno novozaraženih ulazimo u jesen. Dakle, ako ne zaustavimo to širenje, naš zdravstveni sistem će završiti na respiratoru'', kazao je Kolarić.

On smatra i da bi mere trebalo da budu mnogo jače. ''To sam rekao svima koje savetujem. Ove mere za ograničenje na svadbama i slavljima, to je bilo aktualno pre mesec dana, sad mislim da je to malo kasno. Te mere jesu dobre, a za alkohol po noći, to ne znam koliko je delotvorno, ali ovo pre je trebalo već ranije doneti. To neće biti dovoljno da zaustavi ovaj veliki porast koji imamo. Mere se baziraju na nekakvim stručnim procenama, ali nisu jednostavne za doneti'', rekao je Kolarić.

Uprkos njegovom mišljenju, Index je objavio posebnu vest u kojoj stoji da je u Hrvatskoj broj dana u samoizolaciji smanjen sa 14 na 10, i to po preporukama hrvatskog zavod za javno zdravstvo.

"Prema odluci Ekspertske grupe kriznog štaba, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt obolele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Izuzetak su osobe koje rade u ustanovama za smeštaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, kod kojih karantin traje 14 dana", stoji u odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: