Danas vanredni sastanak Kriznog štaba: Pitanje nije da li će, već šta će?

Danas u devet časova sastaju se članovi Kriznog štaba, na hitnoj sednici, zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

05:45

Danas vanredni sastanak Kriznog štaba: Pitanje nije da li će, već šta će?
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Broj koji se saopštava svakog dana, a koji se odnosi na broj novozaraženih u vremenskom periodu od 24 sata, juče je prešao 500. To je najveći broj od početka pandemije.

Epidemiolozi, članovi Kriznog štaba, danima su upozoravali da je situacija sa koronavirusom nestabilna i da bi u svakom trenutku moglo da dođe do naglog skoka broja novozaraženih.

Nekoliko puta do sada mere su zatezane, apelovano je na stanovništvo da ih se pridržavaju, ali izgleda da deo građana nije shvatio ozbiljnost situacije pa su po medijima i društvenim mrežama neretko znala da osvanu slike raznoraznih slavlja i provoda iz noćnog života.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je sinoć da je porast broja obolelih u Srbiji za preko 500 u 24 sata uznemirujući. Ističe da je sastanak Kriznog štaba neophodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronavirusom, navodeći da je izvesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju, jer je situacija u zemljama oko nas alarmantna.

I drugi član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da će štab reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

"U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

U svakom slučaju, iako niko od članova Kriznog štaba juče nije želeo da saopšti koje će mere danas biti donete, sigurno je da one neće biti oslabljene, već maksimalno zategnute, bar do one tačke posle koje nam sledi vanredno stanje.

Drugim rečima, mogla bi biti doneta mera da se opet skrati radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata, da maske budu obavezne i na otvorenom, da se smanji dodatno broj ljudi koji se okuplja na jednom mestu.

Ostaje da se vidi šta će biti sa školama, jer su epidemiolozi rekli da bi one mogle biti zatvorene onog momenta kada broj zaraženih pređe 500, a prešao je.

Đerlek: Biće novih mera

Državni sekretar u Ministarstvu zdavlja Mirsad Đerlek je rekao jutros da će Krizni štab za borbu protiv korone na današnjoj sednici doneti nove mere, navodeći da je najvažnije sačuvati Srbiju od ulaska zaraženih pacijenata, ali i pojačati u zemlji kontrolu pridržavanja mera.

On je rekao da najviše problema očekuje sa situacijom u kolektivima, kao što je to pokazao primer "Jure", ali i sa dešavanjima na splavovima, zabavama jer "mladi kao da ne shvataju da je ova bolest smrtonosna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: