Presedan u istoriji UN: "Zar će ljude ostaviti da umru?"

Dok traje virtuelno zasedanje 75. Generalne skupštine UN, mnogi lideri siromašnijih zemalja se pitaju da li će i njima vakcina protiv kovida biti dostupna.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

12:06

Presedan u istoriji UN:
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren, File

Pitanje svih pitanja je, navodi agencija AFP, da li će ta vakcina biti dostupna baš svim zemlljama, i onima koje su bogate i onima siromašnijima. Jer, brine jedna stvar, nema saradnje po tom pitanju između SAD, Rusije i KIne, a kada je neki globalni problem postojao te saradnje do sada je bilo.

Svi napori UN da vakcina bude dostupna svima padaju u vodu jer je bezočna trka za nabavku vakcina već počela, paralelno sa onom u kojoj se vakcine prave.

"Zar će ljudi biti ostavljeni da umru?", zapitao je otvoreno predsednik Hondurasa Hua Orlando Hernandez, koji je i sam bio zaražen koronavirusom.

AFP navodi da se preko 150 zemalja uključilo u trku za vakcinom protiv kovida 19, u inivijativi Kovaks, u kojoj su se bogate zemlje obavezale da će, osim što sebi nabave određene doze vakcina, finansijski pomoći slabijima od sebe da je i sami nabave.

Ali odustvo tri vodeće sile, SAD, Rusije i Kine iz tog plana znači da je reč o presedanu u 75-godišnjem odgovaranju UN na svetske krize. Naime, te zemlje, osim što razvijaju sopstvene vakcine, jasno stavljaju do znanja da će njihovo stanovništvo biti apsolutni prioritet.

Predsednik Gane je ukazao na iluziju koja sada vlada: "Virus nam je pokazao da nema granica i da smo svi u riziku i da su svi u opasnosti, pa bili bogati ili sromašni", kazao je.

Drugi lider, onaj iz Palaua, upozorio je svetske lidere da su sebični i da će nas sve to koštati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: