Snouden prekršio dogovor, CIA traži pet miliona dolara

Edvard Snouden, nekadašnji pripadnik Nacionalne bezbednosne agencije, saglasio se da zaradu od prodaje svoje knjige preda američkoj vladi.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

10:07

Snouden prekršio dogovor, CIA traži pet miliona dolara
EPA/PANTELIS SAITAS

Snouden, kog u SAD traže zbog odavanja najpoverljivijih podataka američkih tajnih službi, dao je saglasnost da se vladi preda čak pet miliona dolara.

Snouden je 2013. šokirao svet kada je čovečanstvu otkrio da američka vlada u tajnosti prikuplja podatke o svakom telefonskom pozivu, poruci i mejlu. On je trenutno u Rusiji.

Snouden je prošle godine objavio knjigu “Trajno zabeleženo” i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost. U knjizi od koje je zaradio više miliona dolara, otkriva kako je američka vlada stvorila sistem masovnog nadzora.

Ovo nije prvi put da američka vlada novčano kažnjava bivše zaposlene za neovlašćeno curenje informacija.

I Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, koji je objavio knjigu o predsedniku Donaldu Trampu, suočava se sa sličnim pokušajem Ministarstva pravde da povrati zaradu od objavljivanja i prodaje knjige.

Advokat bivšeg saradnik NSA rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige, preneo je RTS pisanje CNN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: