Abazović predložio Krivokapića za mandatara, DF odbio; DF: Nije tačno, Abazović da objasni

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović predložio je da nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić bude mandatar crnogorske vlade.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

20:03

Abazović predložio Krivokapića za mandatara, DF odbio; DF: Nije tačno, Abazović da objasni
Foto: Depositphotos/ natanaelginting

Predlog dolazi na današnjem sastanku u manastiru Ostrog, ali je, kako pišu podgoričke Vijesti, Demokratski front to odbio.

Kako je rečeno tom listu, lideri DF tvrde da Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ne mogu da ga podrže kao mandatara dok ne preispitaju poverenje prema njemu na stranačkim organima.

Lideri političkih partija su na današnjem sastanku sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem pokušali da približe stavove o formiranju nove vlasti uoči konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore.

Kako su rekli izvori Vijesti, pokušali su da se dogovore o predsedniku Skupštine i mandataru.

List navodi da bi mesto šefa parlamenta trebalo da pripadne demokratama.

Predloženo je i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu.

Kada se većini učesnika činilo da je sve dogovoreno, jedan od lidera DF je rekao da Krivokapić nema jedinstvenu podršku i da mora proći preispitivanje poverenja u koaliciji.

Na sastanku je saopšteno i da se očekuje da koalicija "Crno na bijelo" ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbednosni sektor (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost) i da je to očekivanje međunarodne zajednice.

Sastanku su, pored Amfilohjia, prisustvovali Krivokapić, Abazović, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i funkcioner URA Zoran Mikić.

DF: Nije tačno

Jedan od lidera DF-a Milan Кnežević je izjavio da nije tačno da je iko iz DF-a doveo u pitanje Zdravka Кrivokapića kao mandatara, već tražimo da nam pojasni zahtjeve Dritana Abazovića koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Кrivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujući MUP, Upravu policije, Anb, Ministarstvo odbrane, Vojno obavještajnu agenciju, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo Pravde.

Кao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi, rekao je Кnežević.

Кnežević je istakao da je DF spreman da sjutra glasa za predsjednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpise kandidaturu za premijera, i da u krajnjem da i manjinsku podrsku novoj vladi, samo ne pristajemo da budemo ponizeni, ucijenjeni i reketirani.

To nismo dozvolili ni odlazećem režimu a nećemo ni potencijalnim koalicionim partnerima, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: