"Ukoliko SAD ukinu vize za građane Kosova, to je šamar EU"

Ako bi SAD ukinule vize za građane na Kosovu, to bi pre svega bio veliki šamar za EU, kaže za Kosovo onlajn Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

10:21

Maja Hitij/Staff/Getty images

On je posetio da EU već 10 godina ne daje tzv. Kosovu viznu liberalizaciju.

Uoči posete specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela Beogradu i Prištini albanska štampa najavljuje da bi on kao svojevrsni poklon mogao doneti ukidanje američkih viza za građane na Kosovu.

Iako nema bilo kakvih zvaničnih najava da bi se to zaista moglo desiti, vredi razmotriti moguću motivaciju za takav nekonvencionalni potez najveće svetske sile, kao i praktične implikacije, ukazuje Starović.

"Podsetimo se samo da je Hašim Tači još 2010. obećavao građanima na KiM da će u roku od najduže 15 meseci moći da putuju u zemlje EU bez viza, kao i da su privremene institucije samouprave u Prištini ispunile sve stavke sa dugačke liste od čak 95 zahteva za viznu liberalizaciju", ističe Starović.

Prema njegovim rečima, trebalo bi imati u vidu da SAD još uvek zahtevaju vize za građane nekih država EU poput Hrvatske, Rumunije i Bugarske, a uključivanjem Kosova u "Visa Waiver" program bi prekršili formalne kriterijume zbog kojih navedene zemlje EU drže u viznom režimu.

"Jedan od ključnih uslova za ukidanje viza nekoj državi je spuštanje stope odbijenih viznih aplikacija ispod tri odsto. Ta stopa je prethodne godine za aplikante sa Kosova i Metohije iznosila visokih 37 odsto, dok je recimo u Hrvatskoj bila svega četiri procenta", rekao je Starović.

Smatra da je još jedan važan aspekt je to da se vizni režim uglavnom odnosi na neku zemlju/teritoriju, a ne na tip putnog dokumenta.

"To znači da bi u principu ukidanje američkih viza za građane na Kosovu i Metohiji trebalo da obuhvati kako nosioce pasoša tzv. Republike Kosovo, tako i nosioce pasoša Republike Srbije sa prebivalištem na KiM, koje SAD priznaju kao validni putni dokument. Time bismo došli u pomalo paradoksalnu situaciju da recimo Srbi iz Kosovske Mitrovice sa pasošem Republike Srbije nisu obuhvaćeni viznom liberalizacijom EU, ali da mogu slobodno putovati u SAD", kaže Starović.

Ukazuje da ukoliko i dođe do ukidanja američkih viza za građane na KiM, zvanični Beograd ne bi trebalo da to posmatra kao čin usmeren ka antagonizaciji Srbije, jer se prevashodno radi o novoj epizodi u sučeljavanju među transatlantskim partnerima, „sa skromnim praktičnim implikacijama“.

"Naime, mali je broj Albanaca sa KiM koji će imati potrebe i mogućnosti za boravak u SAD, za razliku od država Šengenskog prostora. Osim toga, eventualno uključivanje Prištine u program suspenzije viza bi moglo predstavljati uvod u to da i svi građani Srbije dobiju mogućnost da bez viza putuju u SAD, budući da su i Beograd i Priština Vašingtonskim sporazumom prihvatili identične procedure bezbednosti u avio-saobraćaju, te da nema nijednog razloga zbog čega i koristi od takvog poteza ne bi bile simetrične za obe strane", rekao je Starović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: