Ambasador: Nema povređenih Srba

U strahovitoj eksploziji u bejrutskoj luci nema povređenih državljana Srbije, rekao je ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bilal Hušein
Tanjug/AP Photo/Bilal Hušein

Dodao je da je šteta u Bejrutu ogromna, a centralni deo grada, u kojem se i nalazi luka - demoliran.

“Nije veliki broj državljana Srbije, u ambasadi imamo oko 50 registrovanih osoba. Odmah nakon eksplozije, kontaktirali smo sve naše građane koji su evidentirani i prema informacijama kojima raspolažemo, nema povređenih državljana Srbije i svi su dobrom stanju”, rekao je Elfić.

On je dodao da poslednji podaci ministarstva zdravlja u Libanu kažu da je poginulo 78 osoba, dok je oko 4.000 povređenih, ali te brojke nisu konačne jer je akcija spasavanja još uvek u toku.

Napominje da se mnogo ljudi vodi kao nestalo, pa članovi njihovih porodica pokušavaju preko hitne službe da dođu do bilo kakve informacije o najbližima, tako da se očekuje da brojke budu i veće.

“Nikad ništa slično nisam video. Odmah nakon eksplozije kružili su snimci građana koji su se našli u blizini, bukvalno je izgledalo kao da je eksplodirala nuklearna bomba”, preneo je Elfić kako izgleda grad koji je juče u 18 sati po lokalnom vremenu potresla snažna eksplozija.

Eksplodiralo je lučko skladište u kojem je bilo smešteno 2.700 tona kalijum nitrata, zapaljive materije, a uzroci požara još uvek zvanično nisu potvrđeni i istraga je još uvek u toku, dodaje Elfić.

“Usled eksplozije ogromna pečurka se nadvila nad samim gradom. Luka Bejrut je potpuno sravnjena sa zemljom, a kako se nalazi u samom srcu grada, centralni deo i kvartovi koji se nalaze iznad same luke su demolirani i šteta je ogromna, neprocenjiva”, rekao je amabasdaor Srbije.

Podsetio je da su premijer Libana i drugi zvaničnici rekli da će odgovorni za eksploziju biti suočeni sa najrigoroznijim kaznama, ali da zvaničnih podataka iz istrage za sada nema, jer je još uvek rano.

Kako kaže, u pojedinim tamošnjim medijima prenose se nezvanične informacije prema kojim asu, navodno varena južna vrata skladišta u kojem su bili zapaljivi materijali i da je to, navodno, uzrok eklsplozije.

“Ali, još uvek zvaničnih podataka iz istrage nema”, podvlači Elfić.

Za danas je sazvana hitna sednica vlade na kojoj se očekuje prihvatanje predloga Visokog veća za bezbednost o uvođenju dvonedeljnog vanrednog stanja, kao i o proglašenju Dana žalosti u celom Libanu, dodao je ambasador Srbije u toj zemlji.

strana 1 od 580 idi na stranu