"Sabor je iznad Štaba. Štab je ustvari ništa"

Zagreb -- Predednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da odluke Štaba za zarazne bolesti, koji je nedavno opisao kao paraustavno telo, treba da odobri parlament.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR
TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Milanović je u Vele Luci rekao da se zalaže da se postojeće odluke štaba, koje se donose i "koje se ljudima nameću", pokriju odlukom Sabora.

"Sabor je iznad Štaba. Štab je ustvari ništa", kazao je Milanović, prenosi Hina.

Hrvatski predsednik Milanović ne misli da Vlada uvodi autokratiju, ali da "postoji nešto što se zove uzurpiranje tuđih prava".

"Kao predsednik ću uvek upozoravati na situacije koje su granične i potencijalno prete situacijom, odnosno stanjem u kojem grupa, da se ne uvrede, anonimnih ljudi, upravljaju vašim životom. Može, na kratko vreme, svaki put uz odluku Sabora. To govorim ovako polako i dosadno da bi se pametnjakovići koji izvrću moje reči umorili od reciklaže", istaknuo je on.

Milanović tvrdi i da aplikacija "Stop Covid-19" ne može postati obavezna na jesen kao što to najavljuje ministar zdravlja Vili Beroš ako situacija postane ozbiljnija.

"Nema načina da se to utera, osima ako Sabor sam ne donese takvu odluku dvotrećinskom većinom", naglasio je Milanović.

U Hrvatskoj je u ponedeljak predstavljena mobilna aplikacija "Stop COVID-19", koja će osobi koja je obolela od korona virusa omogućiti da na anoniman način obavesti druge korisnike aplikacije sa kojima je bila u kontaktu o mogućoj izloženosti zarazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu