Sudija blokirao drugo izvršenje smrtne kazne u dva dana nakon 17 godina pauze

Federalni sudija Okružnog suda u Vašingtonu blokirao je izvršenje smrtne kazne nad Veslijem Purkijem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/suwannar1981. gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/suwannar1981. gmail.com

Da je bilo realizovano, predstavljalo bi drugo pogubljenje u dva dana na federalnom nivou u poslednjih 17 godina.

Američko ministarstvo pravde nameravalo je da danas izvrši egzekuciju Veslija Purkija, osuđenog za silovanje i ubistvo devojčice stare 16 godina, uprkos primedbama njegovih advokata da Purki ima demenciju i da više nije u stanju da razume kaznu koja mu je izrečena.

Ranije u toku dana sudija Okružnog suda u Vašingtonu Tanja Čutkan izdala je dve naredbe kako bi dozvolila različite pravne izuzetke za nekolicinu među 61 osobom koje su osuđene na smrtnu kaznu.

Jedna naredba odnosi se na Purkija, a drugom se federalna vlada sprečava da izvrši pogubljenje još dvojice muškaraca osuđenih zbog ubistva dece - Dastina Honkena, koji je trebalo da bude pogubljen u petak, i Kita Nilsona, čija je egzekucija planirana za 28. avgust.

Čutkan je istakla da argument osuđenih muškaraca, da upotreba pentobarbitala u letalnim injekcijama krši Zakon o hrani, lekovima i kozmetici, odnosi prevagu nad tvrdnjama Ministarstva pravde da se zakoni o bezbednosti lekova ne odnose na ovakve slučajeve, prenela je agencija Rojters.

Ovo je treći put da je Čutkan izdala naredbe kojima se odlažu egzekucije. Prvu takvu naredbu Apelacioni sud odbio je u aprilu, a drugu Vrhovni sud juče.

strana 1 od 565 idi na stranu