"Isključenje zaraženih osoba sa izbora kršenje Ustava"

Stručnjaci za Ustav upozorili su da je neustavno uputstvo Državne izborne komisije, koje iz glasanja na izborima 5. jula isključuje zaražene osobe.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Christian Bruna
EPA-EFE/ Christian Bruna

Profesorka ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić je u izjavi Hini tu odluku nazvala ustavno-pravno neprihvatljivom kojom se uskraćuje pravo na glasanje osobama zaraženima korona virusom ili za koje se posumnja da su zaraženi.

DIP je, naime, odlučila da osobe zaražene koronavirusom neće moći da glasaju na izborima, za razliku od birača koji će na izbornu nedelju biti u samoizolaciji, a koji su takođe rizični.

Barić kaže da je u tom slučaju reč o sukobu između osnovnog ljudskog prava koje se zove biračko pravo i vrednosti zaštite javnog zdravlja.

Ona smatra da je moguće pronaći razumnu meru između prava na glasanje i vrednosti javnog zdravlja uz maske i dezinfekcijska sredstva.

Stručnjak za ustavno pravo Branko Smerdel je za portal Index rekao takođe da je takvo uputstvo „potopuna idiotarija", dodajući da se biračko pravo ne može nekome oduzeti samo zato što je bolestan.

Smatra da DIP nije svojim odlukama samo oduzela pravo glasa zaraženima, nego je i značajno otežala glasanje onima koji su naterani u izolaciju jer se do 2. jula moraju javiti lokalnom biračkom odboru koje će im poslati dve osobe iz biračkog odbora da bi mogli glasati ispred svoje kuće ili stana.

Smerdel smatra da bi zbog svega toga izbori mogli biti proglašeni neregularnim.

“Svakome se mora omogućiti glasanje. U suprotnome izbori bi mogli biti proglašeni neregularnima i ponavljati se na nekim glasačkim mestima", rekao je Smerdel.

strana 1 od 158 idi na stranu