Slovenija: Uhapšen ministar ekonomije, ostavka ministra unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs podneo je danas ostavku zbog kontroverzi oko nabavke respiratora u Sloveniji tokom epidemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr
Podeli

Hojs je na konferenciji za novinare rekao da je premijeru Janezu Janši uručio svoju ostavku, da je ona prihvaćena, kao i da je prethodno prihvatio ostavku visokog policijskog zvaničnika Antona Travnera, izvestila je agencija STA.

Hojs je nagovestio da je istraga o nabavci respiratora pokazala da je policija upotrebljena kao servis "duboke države".

Hojs je svoju ostavku doveo u vezu sa pretresom nekoliko lokacija koje je izveo Nacionalni istražni biro, uključujući i dom ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka.

Bivši ministar unutrašnjih poslova veruje da su današnji događaji politički motivisani, da su sprovedene procedure politički determinisane te zato i on prihvata "političku odgovornost koja se završava sa ministarskom odgovornošću", pa je zato i podneo ostavku, koju je premijer prihvatio.

"Teško me možete ubediti da ovo nije politička policija i da policija nije u službi duboke države umesto u službi građana", zaključio je Hojs.

Potpredsednik vlade Zdravko Počivalšek sumnjiči se za krivično delo nanošenja štete javnim sredstvima pri nabavi respiratora u vreme epidemije koronavirusa. Počivalšek je predsednik stranke SMC.

Istragu protiv Počivalšeka vodi Nacionalni istražni ured (NPU), posebno kriminalističko odeljenje za teže slučajeve. NPU je tokom dana uhapsio Počivalšeku dok je trajala pretraga njegove kuće.

strana 1 od 158 idi na stranu