Bolsonarov najveći problem - plemena

Koronavirus se brzo širi među autohtonim stanovništvom Brazila, a broj preminulih od posledica infekcije povećao se za više od pet puta u poslednjih mesec dana

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2020.

16:04

Bolsonarov najveći problem - plemena
Getty ImagesAndressa Anholete

Mnogi epidemiolozi nadali su se da će udaljenost mesta u kojima žive zaštititi plemena, ali virus, koji se prvo pojavio u kosmopolitskim gradovima Sao Paulu i Rio de Žaneiru, sve više pustoši ove zajednice, čiji je osnovni zdravstveni sistem često nesiguran.

Virus starosedeoce vraća u daleku prošlost i u vreme kada su Evropljani prvi put prešli reke i amazonske prašume, donevši sa sobom boginje koje su desetkovale lokalna plemena.

Kasnije su rudari, doseljenici i drugi doneli malariju, morbile i grip, a sada je stigao i kovid 19.

Prema podacima Artikulacije autohtonih naroda Brazila, nacionalne krovne organizcije koja spaja 305 plemena u zemlji, broj smrtnih slučajeva među autohtonim stanovništvom porastao je za 182 do 1. juna, dok je krajem aprila taj broj iznosio 28.

U selu Sororo pripadnik jednog plemena Itamare Surui rekao je da se ljudi razbolevaju, a da vlada nije obezbedila testove koji bi mogli da potvrde da li imaju kovid 19.

"Imam vrtoglavicu sa temperaturom i bolove u stomaku. Mnogi su bolesni u selu i nemamo pomoć", rekao je on.

Prema zvaničnim podacima brazilske vlade, preminulo je 59 osoba, pošto se kao smrtni slučaj među autohtonim stanovništvom smatraju samo registrovani među plemenima koji žive u rezervatima, ali ne i oni koji su migrirali u gradove.

Brazilsko Ministarstvo zdravlja, koje prikuplja podatke i pruža zdravstvenu pomoć autohtonim plemenima, nije za sada odgovorio na zahtev za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: