Subota, 23.05.2020.

20:37

Vulin: Republiku Srpsku smatraću kao posebnu državu dok Džaferović ne počne da poštuje Ustav

Ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao je razgovor odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

Izvor: Tanjug

Vulin: Republiku Srpsku smatraću kao posebnu državu dok Džaferović ne počne da poštuje Ustav
Printskirn/ arhiva

Vulin je kazao da Džaferović treba da bude zahvalan Aleksandru Vučiću na tome što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a ne da, umesto toga, razgovara sa "lažnim premijerima i da se meša u unutrašnja pitanja Srbije".

Vulin je poručio da je Džaferović, još jednom, pokušao da zabije nož u leđa Vučiću, tako što je razgovarao sa takozvanim premijerom lažne države Kosovo i da se time najdirektnije umešao u unutrašnja pitanja Srbije.

Aleksandar Vučić nikada nije propustio da kaže koliko mu je stalo do teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ističe Vulin.

"Umesto da mu se Šefik Džaferović za to zahvali i da ga podrži, on mu je još jednom, nakon što su pokušali da ga ubiju u Srebrenici, pokušao da zabije nož u leđa, tako što je razgovarao sa takozvanim premijerom lažne države Kosovo i tako što je počeo da se meša u unutrašnja pitanja Republike Srbije.

Umesto da Džaferović Kurtiju kaže da je politika Bosne i Hercegovine ta da BiH ne priznaje lažnu državu Kosovo i da je Kosovo samo deo Republike Srbije i ništa više, Džaferović se sa njim usaglašava oko nekakve promene granica", ukazuje Vulin.

On je istakao da Džaferović ne poštuje ustav i politiku sopstvene zemlje, niti ono što Srbi u Bosni i Hercegovini misle i osećaju.

Vulin je rekao da će Republiku Srpsku smatrati kao posebnu državu, a ne kao deo BiH, dok god Džaferović ne počne da poštuje Ustav BiH i Srbe koji tamo žive.

"Ako on ne poštuje svoju zemlju, ako ne poštuje građane svoje zemlje, ako ne poštuje moj narod koji živi u BiH, onda ni ja više nisam dužan da poštujem Bosnu i Hercegovinu. Ne moram više ni ja da govorim da je Republika Srpska deo Bosne i Hercegovine. Od sada, pa dok Džaferović ne počne da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, za mene je Republika Srpska posebna i tako ću je oslovljavati, nikako drugačije", rekao je Vulin.

Kaže da je izbor na Džaferoviću.

"Kad se on vrati Ustavu Bosne i Hercegovine, onda ću se možda i ja setiti da je Republika Srpska deo Bosne i Hercegovine. Do tada ako on ne poštuje svoju zemlju, ne moram da je poštujem ni ja", rekao je Vulin na Tari po završetku kolegijuma ministra odbrane i načelnika generalštaba, saopštio je PS.

Kako je prenela Koha, Kurti je juče telefonom razgovarao sa Džaferovićem, a njih dvojica su ocenili da je ideja o razmeni teritorija između Beograda i Prištine veoma opasna, jer nas, kako smatraju, vraća u 90-te godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: