Skandalozni slučaj usvajanja deteta pred niškim sudom: Socijalni radnici - lažni izveštaj i poklon telefon

Socijalnim radnicima iz Vranja i Bujanovca osumnjičenim za zloupotrebu položaja određen je pritvor.

Izvor: Južne vesti
Podeli
Ilustracija: HayDmitriy
Ilustracija: HayDmitriy

Nakon što su saslušani pred Višim tužilaštvom u Nišu, socijalnim radnicima iz Vranja i Bujanovca koji se sumnjiče da su juna prošle godine lažirali izveštaj za usvajanje deteta i za to primali mito određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je iz niškog Višeg suda.

Kako kažu iz suda, osumnjičena D. M. iz Vranja se tereti za krivično delo primanje mita, a D. T. iz Bujanovca za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Njima je određen pritvor koji im se računa od dana kada su uhapšeni 18. maja i može trajati 30 dana, najduže do 18. juna - kažu iz suda.

Istragu je naložilo Tužilaštvo u Nišu, ako ne bi došlo do toga da socijalni radnici ometaju postupak uticanjem na svedoke.

Osumnjičena D. M. iz Vranja i D. T. iz Bujanovca zloupotrebili svoja ovlašćenja kako bi u izveštaju koji je potreban za usvajanje prikazali da su uslovi ispunjeni, a u stvari nisu bili ispunjeni. Za takvu uslugu D. M. je od potencijalnog usvojitelja dobila na poklon mobilni telefon.

Naime, uslovi za rešenje kojim se zasniva usvajanje deteta nisu postojali zato što usvojitelj u to vreme nije bio u Srbiji.

Kako bi utvrdio da li je bilo propusta u radu nadležnih centara za socijalni rad u Vranju i Bujanovcu, čija su dva socijalna radnika uhapšena i osumnjičena da su primila mito i lažirala izveštaj za usvajanje deteta, republički zaštitnik građana je na svoju inicijativu pokrenuo postupak kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu