Polovnjak 33

08.05.2024.

19:50

Koji polovnjaci su najtraženiji među srpskim vozačima

Automobil je u Srbiji veoma važan za imidž vozača.

Izvor: B92

Koji polovnjaci su najtraženiji među srpskim vozačima
Shutterstock/Wellnhofer Designs

Podeli:

Iako je tržište polovnih automobila doživelo turbulencije u skorije vreme, ono nastavlja da raste.

Inflacija i rastuće kamatne stope utiču da se kupci više okreću polovnim vozilima. Takođe, ograničena dostupnost novih automobila je jedan od razloga što tržište polovnih vozila raste.

Traženi automobili u različitim zemljama se razlikuju - isti model može biti tražen u jednoj zemlji, ali potpuno ignorisan u drugoj.

CarVertical, kompanija za prikupljanje podataka o polovnim automobilima, analizirala je izveštaje o istoriji automobila iz 15 zemalja, uključujući Srbiju, kako bi saznala koji modeli automobila su bili najviše traženi u 2023. godini.

Volkswagen Golf je model sa najviše pregleda u Srbiji

Što je određeni model automobila češće proveravan na carVerticalu, to je veća tražnja za njim, što pokazuje koja su najpopularnija vozila među kupcima.

Volkswagen

Volkswagen Golf bio je najčešće proveravan automobil u Srbiji 2023. godine. Procentualno, 6,9 odsto svih provera istorije na platformi otpada na njega, zatim sledi Audi A4 (5,1%), Volkswagen Passat (4,5%), Audi A6 (4%) i Audi A3 (3,2%).

Građani Srbije pokazuju interesovanje za nemačke automobile jer imaju dobar ugled na tržištu polovnjaka i sporo gube vrednost.

Automobil je u Srbiji veoma važan za imidž vozača

Sve u svemu, Audi automobili čine 20,7% provera istorije vozila u Srbiji, čime postaju najpopularniji proizvođač vozila u zemlji kada je reč o polovnjacima.

Audi

Volkswagen (17,8%) i Mercedes-Benz (9,3%) takođe su poželjni među kupcima polovnih automobila.

"Zanimljivo je da je marka automobila koja predvodi listu najpopularnijih automobilskih brendova u Srbiji - marka premijum vozila. To je jasan pokazatelj da Srbi više vole da se odluče za nešto starije, prestižne automobile umesto novijih ili čak potpuno novih vozila ekonomske klase", kaže Matas Buzelis, direktor komunikacija u kompaniji CarVertical.

"Sve dok je automobil veoma važan za imidž vozača, tako će i ostati".

Popularni modeli mogu imati vraćenu kilometražu i prethodna oštećenja

Iako popularni modeli dobijaju puno pažnje na tržištu polovnih automobila, kupci treba da budu oprezni kada kupuju takvo vozilo.

Mnogi automobili sa najviše pregleda u Srbiji imaju vraćenu kilometražu i istoriju oštećenja, što može dovesti do dodatnih troškova i skupog problema.

Procentualno, 5,8 odsto svih Volkswagen Golf automobila proverenih na carVerticalu imalo je lažiranu kilometražu, a čak 49% je bilo oštećeno u prošlosti.

Situacija sa Audijem A4 je nešto bolja: 5,1% vraćenu kilometražu i 46,3% prethodnih oštećenja.

Volkswagen

Pet procenata ispitanih Passata modela imalo je promenjen brojač kilometara, a 39,8% je pretrpelo manja ili veća oštećenja.

Udeo Audi A6 automobila sa promenjenom kilometražom bio je 3,5%, a sa oštećenjima čak 50,8%.

Audi A3 je bio automobil sa procentualno najviše promenjenom kilometražom među pet najpopularnijih modela, sa udelom od 6,4%. Takođe, 42,8% njih je bilo oštećeno.

Audi

Prosečna vrednost oštećenja Golfa iznosila je 6,947 EUR, za A4 - 6,081 EUR, Passat - 6,001 EUR, A6 - 8,145 EUR, a za A3 - 5,361 EUR.

Stanje automobila u velikoj meri zavisi od toga kako ga je prethodni vlasnik održavao, tako da se preporučuje provera istorije vozila pre kupovine, kao i konsultacija sa profesionalnim mehaničarom.

Kupci širom Evrope preferiraju BMW, Audi i Volkswagen

Kada je reč o globalnim trendovima kupovine automobila, Volkswagen Golf bio je najviše proveravan model automobila na carVerticalu, sa udelom od 4,91%.

BMW serije 3 (4,89%), Volkswagen Passat (3,75%), BMW serije 5 (3,68%) i Audi A4 (3,53%) takođe su bili među najpopularnijim izborima automobila u svim istraženim zemljama. Ova lista takođe odražava trendove u Srbiji.

Svi ovi modeli imaju dalekosežan ugled po pitanju pouzdanosti i dobar balans između performansi, udobnosti i praktičnosti, zbog čega su poželjni širom Evrope.

BMW je bio najpopularniji proizvođač automobila u svim zemljama, sa udelom od 14,7%. Volkswagen je blizu sa udelom od 14,3%, a sledi Audi sa udelom od 11,9%.

Audi i Volkswagen automobili bili su među 10 najpopularnijih brendova u svim istraženim zemljama.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: