Stručnjaci: Virus u Italiji konačno usporava, naredni dani su ključni u borbi

Usporavanje širenja virusa covid-19 u Italiji dobar je pokazatelj i stručnjaci očekuju da će vrhunac epidemije u toj zemlji biti ove sedmice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Claudio Furlan/LaPrese via AP
Foto: Claudio Furlan/LaPrese via AP

Oni su upozorili da su naredni dani ključni u borbi s koronavirusom u toj zemlji.

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mere karantina na celoj teritoriji radi sprečavanja širenja koronavirusa, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

"Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući, pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada pre 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije", izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim rečima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih "izuzetno je pozitivan faktor", u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi "vrhunac mogao biti ove nedelje", prenosi izveštač Tanjuga iz Ðenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posledica virusa covid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabeležen je pad broja novoobolelih od koronavirusa.

U nedelju ih je bilo 3.957, u ponedeljak 3.780, u utorak 3.612, a u sredu 3.491 novi slučaj zaraženih.

Kina je uputila treći tim lekara u Italiju, kao i medicinsku opremu, a kako su preneli lokalni mediji, još jedan ruski avion sa neophodnom opremom stigao je u Italiju za pomoć u pandemiji.

Oko 76 odsto stanovnika Italije podržava način na koji se vlada te zemlje bori s koronavirusa, dok je procenat populacije koja odobrava mere vlade svoje zemlje manji u Francuskoj (61 odsto) i Nemačkoj (58 odsto), pokazalo je istraživanje francuskog Figara koje je sproveo Kantar institut.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

strana 1 od 523 idi na stranu