EU: Zeleno svetlo za Albaniju i S. Makedoniju

Savet EU je danas i zvanično, pisanom procedurom, usvojio odluku o otvranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

18:46

EU: Zeleno svetlo za Albaniju i S. Makedoniju
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Preostalo je da odluku sutra podrže lideri EU koji će se, umesto na otkazanom samitu u Briselu, sastati na vanrednoj video-konfrenciji posvećenoj kovidu 19.

Evropska komisija ocenjuje da je EU ovom odlukom pokazala da drži reč i ispunjava obećanja. "Danas je početak puta ka većoj i jačoj Evropskoj uniji. A ova odluka je u geostrateškom interesu Evropske unije”, izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen. Komesar za proširenje Oliver Varahelji kaže da će Evropska komisija uskoro predložiti nacrt pregovaračkih okvira sa dvema državama, koji će sadržati elemente revidirane metodologije. On dodaje da odluka o otvaranju pregovora šalje jasnu poruku i celom Zapadnom Balkanu. "Današnja odluka potvrđuje geostrateški značaj Zapadnog Balkana i pokazuje da je Evropa voljna i sposobna da donosi geopolitičke odluke čak i u ovim pokušajnim vremenima pandemije koronavirusa", izjavio je Varhelji. Odluka Saveta EU, pored davanja ”zelenog svetla” za otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem, ne predviđa i konkretan datum za njihov početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: