"To nije osveta"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da želi da takse na srpsku robu zameni "principom reciprociteta".

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

13:32

EPA-EFE/MALTON DIBRA

Međutim, nije precizirao šta to tačno znači.

On je u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem su učestvovali premijeri šest ekonomija regiona, rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnoti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama".

"Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost", rekao je Kurti.

On je naveo i da, kako kaže - "Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dve susedne zemlje".

Takođe je dodao da veruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

"Na Kosovu su insitucije spremne, jer su se desile demokratske promene, opozicija je pobedila i to je ono što je bilo potrebno za promene i razvoj", rekao je Kurti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: