"U savremenoj Evropi nema države koja ima gori zakon"

U savremenoj Evropi nema države koja ima gori zakon od Zakona o slobodi veroispovesti, kaže direktor Društva za istraživanje poltike i političke teorije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

07:42

Depositphotos/ xload

Vladimir Pavićević, direktor crnogorskog Društva, kaže i da takvu osudu iskazuju građani Crne Gore, ali i najviši međunarodni zvaničnici.

Pavićević, nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije i predavač na beogradskom Fakultetu političkih nauka, ocenjuje za Kurir da je crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović definitivno ostao bez podrške Zapada i da je svima postao veliki teret.

Ukazuje na to da politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori ne samo da se ne stišava, već se i produbljuje isključivo "zbog političke tvrdoglavosti jednog čioveka i jedne partije".

Smatra da je cilj donošenja spornog zakona pred kraj pregovora o reformi izbornog zakonodavstva bio da se izbegne donošenje zakona čijim bi se usvajanjem obezbedili uslovi za prve poštene i slobodne izbore u Crnoj Gori.

"Zakon o slobodi veroispovesti je poslat u skupštinu bez prethodne javne rasprave, bez dijaloga, bez saglasnosti ključnih zainteresovanih strana i bez uvažavanja prava i načela garantovanih Ustavom Crne Gore. Reakcija gradjana je bila nepodeljena. Crna Gora se ujedinila protiv ovog instumentalističkog, nepravednog, neustavnog i anticivilizacijskog zakona", kaže Pavićević.

On režim u Crnoj Gori opisuje kao "nedvosmisleno autokratski" i dodaje da na čelu takvog režima "ne može da bude niko nego autokrata".

Smatra, međutim, da je, za razliku od drugih evropskih autokratija u poslednjih nekolio decenija, "ovaj naš autokrata postao veoma nesiguran".

Prema njegovim rečima, nikada nije bilo veće panike i veće dezorijentacije, a isključivi razlog, po njegovom mišljenju, je to što Djukanović danas ne može da uspostavi kontrolu nad 70 odsto Crne Gore.

"Jasno je i njemu da je autokrata koji je unapred poražen i pre nego što je pao, jer je postao strašan teret svima, svojoj partiji, medjunarodnoj zajednici, Evropi, Crnoj Gori", zaključujue Pavićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: