Zaev sa više hiljada građana na maršu - traže slobodno sudstvo

Više hiljada građana učestvovalo je večeras na potestnom maršu u organizaciji vladajućeg SDSM za "snažno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo".

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Tu protestnu šetnju centralnim ulicama Skoplja nazvanu "Građanski marš 'Koračamo za pravdu'" predvodio je lider SDSM i bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u društvu poslanika vladajuće partije.

Šetnja je počela pred zgradom parlamenta Severne Makedonije, a završena je pred sudskim kompleksom, gde je na postavljenoj bini Zaev istakao da je parlament usvojio temeljni reformski zakon za tužilaštvo i celu lepezu pravosudnih zakona i da je sada pravosuđe na potezu.

"Zato smo večeras ovde. Koračamo za pravdu! Sudije, tužioci, porotnici oslobodite se! Ni Mickoski (Hristijan predsednik VMRO DPMNE), ni VMRO DPMNE, ni njihove instalacije ne mogu vam ništa", rekao je lider SDSM.

Zaev je istakao da je juče usvojen Zakon o javnom tužilaštvu, čijem donošenju se žestoko suprostavljao VMRO DPMNE, "temelj građena snažne nezavisne i efikasne pravne države".

"Ovim zakonom garantovana je sudsko razrešenje svih započetih sudskih i postupaka koje je iniciralo Specijalno tužilaštvo za prisluškovane razgovore. Nema skrivene amnestije ni za koga, niti za stare, niti za nove slučajeve!", rekao je lider SDSM.

Kako je istakao, "svako ko je prekršio zakon će se suočiti sa odgovornošću" i "svako ko će tek prekršiti zakon će se suočiti sa odgovornošću".

"Naš narod je željan pravde! Efikasne pravde! Brze pravde! Pravične pravde!", rekao je Zaev.

Prema proceni organizatora prostesnom maršu "Koračamo za pravdu" priključilo se više od 15.000 građana.

strana 1 od 173 idi na stranu