Burna sednica u Severnoj Makedoniji: Kulminiralo jednoglasnim raspuštanjem Sobranja

Parlament Severne Makedonije jednoglasno je danas doneo odluku o raspuštanju, uoči prevremenih parlamentarnih izbora 12. aprila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA/ Georgi Licovski

Odluka je doneta nakon burne sednice na kojoj je usvojen Zakon o javnom tužilaštvu.

Odluku o raspuštanju Sobranja, za koju je glasalo 108 poslanika, podneo je predsedavajući Talat Džaferi, koji je rekao da je danas krajnji rok za raspuštanje parlamenta, nakon konsultacija sa Državnom izbornom komisijom 10. februara, prenosi Plus info.

"Odgovor DIK-a bio je da oni mogu da obezbede odgovarajući tok procesa u roku od 55 dana od raspuštanja parlamenta zbog činjenice da su prevremeni izbori povezani sa činom raspuštanja Skupštine, a ne političkim odlukama", rekao je Džaferi.

Prethodno su poslanici izgledali Zakon o javnom tužilaštvu sa 80 glasova "za", šest "protiv", i bez uzdržanih, navodi Telma.

Međutim, na počeku sednice, za usvajanje zakona glasalo je samo 74 poslanika, pa ga je Džaferi poništio, zato što, kako je naveo, nije video da poslanica Demokratske obnove Makedonije (DOM) Liljana Popovska tražila proceduralno da se obrati.

To je dovelo do protesta VMRO-DPMNE, ali je Džaferi dovolio Popovskoj da se obrati.

Nakon izglasavanja zakona, Nikola Micevski iz VMRO-DPMNE uzvikivao je "kriminalci, kriminalci" i poručio da je trebalo da bude prihvaćeno prvo glasanje.

strana 1 od 173 idi na stranu