"Majke Srebrenice" tužile Holandiju: Nije preduzela dovoljne mere

Strazbur -- Porodice žrtava u Udruženju "Majke Srebrenice" u ponedeljak su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ;podnele tužbu protiv holandske države.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/  FEHIM DEMIR
Ilustracija: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

"Majke Srebrenice" se bore za priznavanje odgovornosti holandske države, čiji su vojnici u ime Ujedinjenih nacija bili 1995. godine raspoređeni u tadašnjoj enklavi Srebrenica, gde je ubijeno blizu 8.000 muslimana.

Tužbu su u ime "Majki Srebrenice" podnela dva advokata, Marko R. Geritsen i Simon van der Sluijs koji su u saopštenju o tome naveli da "Holandija nije preduzela dovoljne mere zaštite" stanovništva Srebrenice.

Uloga holandskih mirovnih snaga u Srebrenici u Holandiji je i dalje osetljiva tema za koju bivši vojnici tvrde da će ih zauvek proganjati.

Ušančene u svojoj bazi, holandske mirovne snage su 11. jula 1995. tu enklavu sa hiljadama izbeglica prepustile ;snagama bosanskih Srba.

Prevladani, dopustili su bosanskim Srbima da odvedu izbeglice, od kojih su muškarci i dečaci razdvojeni, odvezeni autobusima i ubijeni.

Udruženje "Majke Srebrenice", koje predstavlja više od 6.000 rođaka tih žrtava, pokrenulo je 2007. godine taj slučaj ;pred najvišim holandskim sudovima, postigavši samo delimičan uspeh.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine presudio ;da je holandska država imala samo "vrlo ograničenu" odgovornost za masakr.

"Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi verovatno u svakom slučaju bili ubijeni, čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo faktičke rasprave o šansama za preživljavanje", rekli su advokati uz ocenu da je ta odluka suda bila "potpuno proizvoljna".

"To je kršenje Člana 6. Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje", ukazali su oni.

strana 1 od 167 idi na stranu