Zagađenje vazduha u regiona i EU, izuzetak Švajcarska

Zagađenost vazduha u zemljama regiona tema je kojom se nedeljama bave ne samo domaći, već i sveski mediji, što povećava uznemirenost građana.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

11:25

Zagađenje vazduha u regiona i EU, izuzetak Švajcarska
Tanjug, Jaroslav Pap

Međutim, kako piše Tanjug, to slučaj koji se događa i u mnogim evropskim gradovima i državama, a izuzetak je jedino Švajcarska, koja je to pitanje, između ostalog, rešila zabranom za vozila na dizel.

"Šta se to događa sa vazduhom u Zagrebu", naslov je današnjeg pisanja hrvatskog portala Index u kojem se konstatuje da su stanovnici hrvatske prestonice poslednjih dana uznemireni zbog nesnosnog smrada i medijskih napisa prema kojima je kvalitet vazduha u tom gradu bila vrlo loša, posebno na, kako se navodi, nekim mernim stanicama.

Grafikon Hrvatske agencije za ekologiju i prirodu pokazuje da su koncentracije štetnih lebdećih čestica PM10 poslednjih sedam dana uglavnom bile iznad 120 mikrograma po m3 (¾g/m3), što je značajno više od nivoa koje se smatraju prihvatljivim za razdoblja duža od 24 sata.

Zdravstvena istraživanja pokazala su, piše portal, da su lebdeće čestice PM10 štetne za zdravlje, ali su još štetnije PM2,5. Naziv PM10 podrazumeva sve lebdeće čestice promera manjeg od 10 mikrometara, a PM2,5 manjeg od 2,5 mikrometara (¾m).
EPA-EFE/ Fehim Demir
Zbog ovako malih dimenzija te čestice prodiru duboko u pluća i dugo se tamo zadržavaju. Čestice veće od 10 ¾m uglavnom se zadržavaju u nosu, ustima i grlu. Važno je znati da lebdeće čestice nisu jedinstvene po sastavu, nego one zavise od izvora, a neke mogu biti vrlo štetne i kancerogene.

"Ako takve čestice na sebi nose neke problematične spojeve, na primer, teške metale, one mogu uzrokovati zdravstvene probleme", pojasnila je Nina Zovko, šefica Odeljenje za vazduh Hrvatske agencije za ekologiju pri Ministarstvu za ekologiju.

Prema preporukama Evropske komisije, koncentracije PM10 tokom 24 sata ne bi trebalo da prelaze 50 ¾g/m3, a tokom godine 40 ¾g/m3.

Prosečni godišnji nivo PM2,5 ne bi smeo da prelazi 25 ¾g/m3.

Hrvatska se svojim standardima, metodama merenja i preporukama usklađena je sa propisima EU.

Zovko ističe da spomenute povišene vrednosti nisu dramatične, mada se ne mogu nazvati bezopasnim.

"Za lebdeće čestice uošte ne postoje propisane vrednosti za koje bi trebalo uzbunjivati građane. To važi za Hrvatsku jednako kao i za EU", kaže Zovko.

Gordana Pehnec, stručnjak Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, kaže da su u Zagrebu koncentracije lebdećih čestica PM2,5 više u centru grada u odnosu na severni deo grada i da rastu prema Novom Zagrebu.

"Većina velikih gradova u Evropi ima problema s lebdećim česticama. Vrlo je malo zemalja koje su to uspele da reše, a jedna od njih je Švajcarska. Ona je, između ostalog, potpuno zabranila vožnju dizelašima po gradovima. Što se Hrvatske tiče, ona nije ni najbolja ni najgora, što pokazuju izveštaji za 2018", rekla je Pehnec.

Nivo zagađenosti vazduha u Hrvatskoj je po pravilu druge kategorije, u svim većim gradovima i industrijskim područjima, na primer, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Kutini...

Na lošiji kvalitet vazduha najviše utiču emisije iz kolektivnih i individualnih ložišta tokom sezone granja, zatim industrija, saobraćaj, kazali su iz EPA.

Dali su i nekoliko saveta kako svaki građanin može da utiče na smanjenje zagađenja, a to je da ne spaljuju bilo koju vrstu otpada, da umesto uglja i sirovog drveta korise ekološki prihvatljivija goriva (pelet i brikete), da vode računa o vozilima - redovno da ih servisiraju i održavaju, koriste alternativne vrste prevoza (bicikl), kao i javni prevoz. Agencija Fena je prenela je jutros da je kvalitet vazduha u centru Sarajeva opasan po stanovništvo. Indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7:00 sati u centru grada, odnosno na mernoj stanici Ambasade SAD, iznosi 310 i opasan je, piše agencija.

Vrednost PM2,5 čestica na toj mernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorevanjem fosilnih goriva - uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila...

Na mernoj stanici Otoka, jutros u 7 sati je izmerena vrednost čestica PM10 i index kvaliteta je 190, a na mernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta vazduha je iznosio 194 i na obema je kvalifikovan kao nezdrav.

Građani su upozoreni na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Preporučuje im se da ugrožene grupe gradjana smanje svaku fizičku aktivnost van kuće.

Visok stepen zagađenja izmeren je u više gradova u BiH, a portal AirVisual je objavio da je u subotu Sarajevo je bilo najzagađeniji grad u svetu. Juče u 17 sati, kvalitet vazduha u tom gradu iznosio je 285/100, u Tuzli je kvalitet vazduha bio još i gori 327/100. Zbog sve većeg zagađenja vazduha u Podgorici, Luka Rakčević iz URA uputio je juče otvoreno pismo direktoru EPA Nikoli Medenici i gradonačelniku Ivanu Vukoviću u kojem je pored ostalog tražio i da nadležni što pre obaveste javnost o kvalitetu vazduha i izdaju preporuke i mere za bezbedno funkcionisanje građana.

Prema navodima Rakčevića, samo u poslednjih nedelju dana, nivo štetnih PM10 čestica na mernim stanicama u glavnom gradu, prema zvaničnim podacima EPA prelazio je nivo čak od 510 ¾g/m3, što predstavlja ogromno zagađenje i veliku opasnost po zdravlje građana.

U ovom trenutku, nivo PM10 čestica na mernoj stanici u delu grada Preko Morače (Blok V) iznosi čitavih 175,5 ¾g/m3, dok je AQI Air Quality Index) na čak 243, od dozvoljenih 100.

Ta zagađenja su posebno izražena u večernjim časovima, kada se štetni polutanti zadržavaju u donjim slojevima, naveo je Rakčević. Kazao je i da su uzroci aerozagadjenja brojni, a da su neki od njih nepostojanje funkcionalnog i održivog javnog prevoza, betoniranje javnih površina, seča drveća...

Prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, nivo štenih čestica prelazio je 510 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljena srednja dnevna vrednost je 50 mikrograma.

Prema podacima Agencije, vazduh u Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima prethodnih mesec bio je zagadjen gotovo svaki dan. U to vreme, najzagađeniji crnogorski grad bio je Bijelo Polje, gde je kvalitet vazduha iznosio 246/100.

Laboratorijski rezultati ukazuju i na visok sadržaj benzo(a)pirena u uzorcima PM10 čestica. Tako, po zvaničnim merenjima dostupnim na sajtu epa.org.me, koncentracija PM10 čestica gotovo svake večeri prelazi 300 ug/m3, a 11. januara u ponoć je premašila cifru od 500, što je deset puta više od dozvoljenog.

Kada su suspendovane PM 10 čestice u Podgorici u pitanju, kao dominantni izvori prepoznaju se saobraćaj, individualna i zajednička ložišta, industrijska postrojenja, što u kombinaciji sa meteorološkim uslovima utiče da na stepen zgadjenosti vazduha. Sve ono što prelazi koncentracije od 100,55 ¾g/m3 je, kažu, za brigu.

“Sve ono što prelazi zakonom dozvoljene maksimalne vrednosti, što je u slučaju sredjnih dnevnih PM 10 čestica 50 ¾g/m3 , svakako da treba da nas zainteresuje, pa i zabrine, kako bi se više interesovali za ovou problematiku i uticaj na naše zdravlje”, kazao je ranije za CdM Aleksandar Perović iz NVO Ozon. I Priština je poslednjih dana prošle godine rangirana kao najzagađeniji grad na svetu, kada je koncentracija štetnih materija u vazduhu predstavljala opasnost po zdravlje građana.

Problem zagađenog vazduha je i dalje prisutan na Kosovu, a kao najzagađeniji grad navodi se Obilić zbog blizine termoelektrana. Nivo zagađenosti vazduha na Kosovu je naročito zabrinjavajući tokom jeseni i zime.

Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Ardita Tahirukaj izjavila je da je zagađenje vazduha na nivou evropske zabrinutosti i dodala da glavni uzroci tog problema potiču iz termoelektrana "Kosovo A" i "Kosovo B" u Obiliću, javio je ranije prištinski Zero.

Pored emisija iz elektrana, neracionalno korišćenje energije u domaćinstvima, sagorevanje uglja i drva za individualno grejanje, saobraćaj i industrija, kao i neadekvatno upravljanje otpadom, doprinose zagađenju vazduha“, izjavila je Tahikuraj.

Poslednje sedmice prošle godine, zbog zagađenog vazduha u Severnoj Makedoniji djaci su bojkotovali nastavu, izrazivši na taj način protest zbog zagađenja vaduha.

Srednjoškolci su se okupili u školskim dvorištima noseći zaštitne maske i transparente na kojima se apeluje da se prekine sa zagađenjem vazduha, javila je tada agencija MIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: