Izrael oslobodio dvojicu zatvorenika, jedan osuđen da je špijunirao za Siriju

Izrael je objavio da kao gest dobre volje oslobađa dvojicu zatvorenika, uključujući jednog osuđenog zbog špijuniranja za Siriju.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

11:43

Izrael oslobodio dvojicu zatvorenika, jedan osuđen da je špijunirao za Siriju

Sidkial Makt iz grada Maždal Šams bio je osuđen na 14 godina zatvora 2017.godine za špijuniranje o izraelskim vojnim pozicijama za sirijske obaveštajne službe, navode izraelski mediji.

Uhapšen je 2015. pod sumnjom da je predavao fotografije i pismene izveštaje neprijatelju.

Na vest o oslobađanju Al Makt koji je i ranije bio godinama u izraelskom zatvoru se zahvalio predsedniku Sirije Bašaru Asadu i Rusije Vladimiru Putinu što su tome doprineli.

Izraelske vlasti su takođe objavile da se na slobodu pušta još jedan stanovnik Golanske visoravni Amal Abu Salah koji je u zatvoru od 2015. godine zbog učešća u napadu na vozilo hitne pomoći u kojima je sirijski pobunjenik dovezen u Izrael na lečenje.

Vesti o puštanju podstakle su spekulacije da ono ima veze sa predstojećom posetom Putina Izraelu i nastojanjem da se oslobodi Izraelka Naama Isahar osuđena na 7,5 godina zatvora u Moskvi pošto je na povratku iz Indije u njenom prtljagu nađena marihuana.

Međutim, kako je navedeno, oslobađanje dvojice zatvorenika je gest dobre volje jer su prošle godine u Izrael preko Rusije vraćeni posmrtni ostaci Zakarije Baumela, izraelskog vojnika koji je nestao 1982. godine u bici kod Sultan Jakuba tokom rata u Libanu.

U aprilu je Izrael oslobodio dva zatvorenika, takođe kao gest dobre volje, nakon vraćanja posmrtnih ostataka vojnika.

Oslobađanje Al Makta i Abu Salaha je odloženo jer su oni tražili da se vrate u svoj grad Maždal Šams rađe nego u Siriju.

Izrael je prvobitno zahtevao da pređu granicu sa Sirijom i da im bude dozvoljeno da podnesu molbu za povratak nakon pet godina.

Oko 23.000 Druza živi na delu Golana koji je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Deo njih se i dalje smatra Sirijcima i drži stranu Asadu u sirijskom građanskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: