Nemačka ne može da primi decu migrante iz Grčke

Zvaničnici nemačke vlade odbacuju poziv opozicionog lidera Roberta Habeka da ta zemlja primi decu migranata koja su zaglavljena u kampovima na grčkim ostrvima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2019.

14:03

Nemačka ne može da primi decu migrante iz Grčke
depositphotos/belobedo

Habek, jedan od lidera stranke Zeleni, rekao je u intervjuu za nedeljni list Frankfurter Algemajne Zontagscajtung da je "imperativ za covečanstvo da brzo pomogne" i izbavi oko 4.000 dece iz logora, prenosi AP.

Primetio je da su neke nemačke savezne države rekle da su spremne da pomognu.

Na pitanje da li bi Nemačka trebalo to da uradi čak i ako druge evropske zemlje ne preuzmu migrante, on je odgovorio: "Da. U svakom slučaju, nikad se neće svi saglasiti".

Međutim, vladini zvaničnici jasno su izjavili da ne žele da oslobode odgovornosti druge evropske zemlje, od kojih su mnoge oklevale da prihvate bilo kakve migrante.

Portparolka vlade Ulrike Demer izjavila je u ponedeljak da Nemačka želi da pomogne u poboljšanju životnih uslova svih, ali je dodala: "Tražimo evropsko rešenje za budućnost, a Nemačka to ne može učiniti jednostrano".

Gerd Miler, ministar za razvoj, rekao je za časopis Pasauer Noje Prese da "deci može i mora najbolje da se pomognu na licu mesta", prenosi agencija.

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. za zaustavljanje priliva migranata u Evropu, oni koji stignu na grčka ostrva sa obližnje turske obale drže se u ostrvskim kampovima do deportacije, osim ako uspešno podnesu zahtev za azil u Grčkoj.

Dogovor, zajedno sa porastom broja novih dolazaka od leta, doveo je do pogoršanja uslova u prenaseljenim kampovima na istočnim egejskim ostrvima.

Grčka šestomesečna vlada obećala je da će do početka 2020. godine premestiti oko 20.000 ljudi s ostrva i u druge migrantske i izbegličke objekte na kopnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: