U EP počinju razgovori o evrointegracijama Z. Balkana

Brisel -- Poslanici Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, razgovaraće u Briselu o procesu evrointegracija i politici proširenja EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty/ Sean Gallup
Getty/ Sean Gallup

"Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, uključujići i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmeniće mišljenja o izazovima i pespektivi politike proširenja EU", kažu u Evropskom parlamentu.

Okrugli sto o pristupanju Zapadnog Balkna EU otvoriće predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i komesar za proširenje Oliver Varheji. Zvaničnici Evropskog parlamenta napominju da je ovo prva zvanična poseta Varhejija parlamentu u Briselu od kad je postavljen na mesto komesara.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratiće se i novoimenovani izvestilac EP za Zapadni Balkan Tonino Picula. Picula je na tu funkciju izabran u susret samita EU Zapadni Balkan koji je planiran da se održi u Zagrebu maja 2020. godine kao bi izradio preporuke Parlamenta za Savet EU i Evropsku komisiju o otvaranju pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanju novog zamaha procesu proširenja.

Diskusiji s parlamentarcima sa Zapadnog Balkna prisustvovaće i izvestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama Zapadnog Balkana.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta David Mekalister sutra će održati konferenciju za medije na temu politike proširenja EU i perspektiva zemalja Zapadnog Balkna.

strana 1 od 24 idi na stranu