Još jedan jevrejski kvart na Zapadnoj obali: Desničari pozdravljaju, osuđuju levičari i Arapi

Novi ministar odbrane Izraela Naftali Benet odobrio je izgradnju novog kvarta za jevrejske naseljenike u podeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

15:39

Još jedan jevrejski kvart na Zapadnoj obali: Desničari pozdravljaju, osuđuju levičari i Arapi
Ilustracija: Deposit photos/ Andrew Lozovyi

Kako se navodu, odobrena je izgradnja na čestom poprištu sukoba s Palestincima.

Ministar je najavio da će se novim kvartom udvostručiti broj od 800 jevrejskih naseljenika, koliko ih je sada ;pod jakom vojnom zaštitom ;medju 200.000 Palestinaca u tom gradu, navodi Frans pres.

Dok su najavu izgradnje stanova za Jevreje desničari pozdravili, osudili su je levičari i poslanici Arapi.

Vodja saveza partija izraelskih Arapa Ajman Odeh je tu odluku ocenio kao "opasan korak koji pojačava režim okupacije miliona Palestinaca" čime se "nastavlja rat protiv mira", po "opasnoj vizuji desnice"

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je za potez Izraela okrivio nedavnu objavu SAD da jevrejska naselja ne smatra "protivnim medjunarodnom pravu".

Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali naseljava Jevreje od kada ju je osvojio u ratu 1967. godine. Kolonzacija se ubrzala poslednjih godina, te više od 600.000 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: