Tanja Fajon pozvala Savet EU da otvori nova poglavlja sa Srbijom

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je zemlje članice EU da otvore nova pristupna poglavlja sa Srbijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

16:54

Tanja Fajon pozvala Savet EU da otvori nova poglavlja sa Srbijom
EPA-EFE/ Dumitru Doru/ arhiva

Ona je tako pozvala da se nastavi politika proširenja.

"Pozivam Savet EU da nastavi sa politikom proširenja i otvori poglavlja sa Srbijom za koje je ona spremna. U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji već i celom regionu", navela je Tanja Fajon.

Ona je naglasila da je važno da zemlje Zapadnog Balkana nastave reformske procese i ostanu na putu Evropske unije.

Predstavnici Finske, koja predsedava Savetu EU, kažu za Tanjug da je planirano da se u decembru održi Međuvladina konferencija sa Srbijom na kojoj bi bila otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

Srbija u ovom trenutku ima spremna četiri pregovaračka poglavlja, a od zemalja članica zavisi koliko poglavlja će biti odobreno za otvaranje u decembru.

U diplomastkim izvorima u Briselu se navodi da je moguće da se otvori jedno ili dva poglavlja i da će zemlje članice u narednih par dana odlučivati o napretku Srbije.

Kao mogući datum otvaranja poglavlja pominje se 10. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: