Afera "ruski špijun": Svi koji se zaklinju u Rusiju neka se zamisle

Beograd -- Analitičar Zoran Dragišić ocenio da otkrivanje obaveštajne afere u Srbiji, čiji akter je "ruski špijun", potvrđuje da domaće službe odlično obavljaju posao.

Izvor: Tanjug
Podeli
Epsilon/Stringer/Getty images/Ilustracija
Epsilon/Stringer/Getty images/Ilustracija

Ovaj vojno-politički analitičar dodaje i da građani mogu da imaju poverenja u sistem nacionalne bezbednosti.

"Ovo je prilično neprijatna situacija, koja potvrđuje tezu da u međunarodnim odnosima nema prijateljstava, da postoji samo interes", rekao je Dragišić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, svi koji se zaklinju u Rusiju treba da se zamisle kada vidimo da i Rusija sprovodi nelegalne operacije prema Srbiji.

Dragišić je dodao da je uveren da službe znaju šta je predmet rada ruskog obaveštajca.

Profesor Fakluteta za bezbednost podseća da je Srbija zemlja prilično interesantna stranim obaveštajnim službama i taj narativ da obaveštajne aktinvosti sprovode samo zapadne službe treba promeniti kada vidimo da to rade i Rusi.

Kako dodaje, činjenica da su naše sluzbe otkrile "aferu" može da ohrabri građane da imamo poverenje u državu i svoj sistem nacionalne bezbednosti.

Mediji su pisali da je ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter snimka na kome se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom oficiru Srbije. Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu.

Premijerka Srbije saopštila je da je o svemu obavešten i predsednik Aleksandar Vučić, kao i da je naložena hitna istraga.

strana 1 od 124 idi na stranu