"Srbija nije zadovoljna, priča se okrenula na glavu umesto na noge"

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je u Beogradu da Srbija nije zadovoljna tokom procesa proširenja članstva EU.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Fredex
Foto: Depositphotos/Fredex

Pročitajte još:

Evropskom unijom kruži "non pejper"?

Ona je dodala da "dinamika nije sjajna", ali da Srbija "razume i uvažava trenutak u kojem se Evropska unija nalazi".

Dodala je da Srbija uvažava potrebu i EU i nekih zemalja članica za reformu kako bi "EU bila ujedinjenija, bolja i snažnija".

Međutim, rekla je da pošto EU ima bitnijih stvari od proširenja, čudno je "da se priča okrenula na glavu umesto na noge, pa mi sada pričamo o proširenju kao najvažnijoj temi za EU".

Joksimovićeva je rekla da se nada da će se "fokus pažnje" staviti na reforme EU, a ne na proširenje i dodala da Srbija ima jasan pregovarački okvir i pažljivo prati tok integracije u svom regionu.

Krajem decembra kada Finska završi predsedavanje EU, trebalo bi da se održi Međuvladina konferencija na kojoj će, kako je navela, Srbija biti u prilici da otvori nova poglavlja.

"Nisam sigurna da će biti (otvoreno) više od jednog poglavlja s obzirom na atmosferu, ali je značajno da Srbija nastavi svoj proces", navela je Joksimovićeva.

Ona je rekla da je inicijativa ;za "mali Šengen" koju je promovisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Severnom Makedonijom i Albanijom, najavljena pre negativnih komentara iz Brisela koji su se odnosili na datume otpočinjanja pregovora s te dve zemlje, te da je ta ideja u skladu s najboljim evropskim praksama i temeljnim evropskim vrednostima.

"Naš je cilj i interes da svi napreduju", rekla je i dodala da se regionalno tržište priprema za učešće na tržištu EU, te da iza ideje o "malom Šengenu" nema nikakvih drugih skrivenih agendi Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu