"Tramp ne sluša nikoga, pa ni kad je reč o Kosovu"

Bez Vašingtona neće biti dogovora između Beograda i Prištine, SAD žele da doprinesu mirnom rešenju.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/  MICHAEL REYNOLDS / POOL
Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS / POOL

Ali je problem što je predsednik Tramp nepredvidljiv i ne sluša nikoga, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn američki profesor istorije i bezbednosti Gregori Mur.

Profesor Mur je proteklog vikenda održao predavanje u Institutu za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu, gde je istakao da SAD trenutno vode glavnu reč u posredovanju između Beograda i Prištine sa čak dva specijalna izaslanika - Metjuom Palmerom, predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan, i ambasadorom Grenelom, koji je specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa.

Na pitanje da li ima mesta za zabrinutost zato što je Vašington postavio dvojicu specijalnih izaslanika za ovaj region, on kaže: "Ne znam okolnosti pod kojima su i Palmer i Grenel imenovani za specijalne izaslanike. Možda je bilo i nekog neslaganja na relaciji između njih, ali u svakom slučaju nemate razloga da budete zabrinuti. SAD žele da doprinesu mirnom rešenju između Srbije i Kosova“.

Gregori Mur smatra da konflikt ne odgovara nikome.

"Mislim da nikome ne odgovora konflikt u regionu, osim možda Rusima, i baš zbog toga mislim da će SAD tražiti adekvatno rešenje kompleksnog problema. Bitno je da se obe strane posvete procesu koji će na kraju dovesti do prihvatljivog rešenja“, kaže on.

U razgovoru za KosovoOnline osvrnuo se i na Trampa.

"Stvar je u tome, recimo jednostavno, da su njegovi postupci minirali poverenje velikog broja zemalja u SAD, i čak može da izgubi izbore. I Trampov naslednik će imati velike probleme u pokušaju da povrati to poverenje, a ako Tramp izbori još jedan mandat, očekujem isti tobogan kakav sad gledamo. Jednog dana kaže da će uvesti sankcije, nekoliko dana kasnije priča nešto drugo. Teško je predvideti koji će mu biti sledeći potez i šta možete očekivati od SAD", kaže on.

Upitan da li će ambasador Grenel savetovati Trampa u vezi sa Kosovom, Mur kaže da Tramp ne veruje profesionalnim diplomatama.

"Kako savetovati nekoga ko ne sluša? To je to. On ne veruje profesionalnim diplomatama, obaveštajnom sektoru. Bira ljude koji mu se sviđaju, a kad prestanu da mu se sviđaju, bira nove. Svi faktori su u igri, problem je kada imate takvu ličnost", zaključuje Mur.

strana 1 od 108 idi na stranu