"Kancelarko Merkel, odrasli ste u Istočnoj Nemačkoj pokažete odlučnost protiv takvih režima"

Uoči najavljenog odlaska Angele Merkel u Peking ugledni hongkonški aktivisti pisali su nemačkoj kancelarki da se seti života u diktatorskoj Istočnoj Nemačkoj.

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2019.

10:45

Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

Oni s je pozvali da se u odnosima s Pekingom vodi svojim sećanjima na taj period, prenosi Index.hr.

Hong Kong potresaju višemesečni nemiri otkako je lokalna vlada najavila pokušaje olakšavanja izručenja osumnjičenih Kini, što je potez koji se doživljava kao uvod u približavanje te pluralističke autonomne regije ostatku Kine.

Aktivisti, među kojima je i voditelj prodemokratskog pokreta Džošua Vong, napisali su otvoreno pismo Angeli Merkel.

"Kancelarko Merkel, odrasli ste u Istočnoj Nemačkoj", napisao je Vong na početku svog pisma.

"Iskusili ste iz prve ruke strahote diktatorskog režima. Želimo da pokažete hrabrost i odlučnost protiv autoritarnih i nepravednih režima koji su zahvatili Nemačku i Evropu pre kraja hladnog rata", rekao je.

U otvorenom pismu Merkel, objavljenom u sredu u dnevniku Bild, aktivisti, ističu da bi Nemačka trebalo da bude oprezna u poslovnim odnosima s Kinom.

"Nemačka bi trebalo da bude na oprezu kada posluje s Kinom jer se Kina ne pridržava međunarodnog prava i više puta je prekršila svoja obećanja", napisao je Vong u pismu koje su potpisali i umetnici iz Hongkonga koji žive u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: