Iran: Poseta Pompea je "licemeran gest"

Iran je danas odbacio ponudu američkog državnog sekretara Majka Pompea da poseti tu zemlju i obrati se njenim građanima, ocenivši je kao "licemeran gest".

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

12:11

Iran: Poseta Pompea je
Ilustracija: Depositphotos/InBrackets

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif poručio je Pompeu na konferenciji za medije da "ne treba da dođe u Iran". On je naveo da bi šef američke diplomatije umesto dolaska u Iran trebalo da odobri vize iranskim novinarima za ulazak u SAD kako bi ga intervjuisali i optužio ga da je odbacio njihove zahteve.

Pompeo je u ponedeljak izjavio da Zarif u SAD može da govori slobodno i nagovestio da njemu isto nije omogućeno u Teheranu da ne bi izneo loše činjenice o režimu iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hameneija.

"Mi se ne plašimo da Zarif dođe u SAD gde može da govori slobodno. Da li su činjenice o Hameneijevom režimu toliko loše da ne može da me pusti da učinim isto u Teheranu? Šta ako njegov narod čuje istinu, nefiltriranu, neredigovanu", naveo je Pompeo na Tviteru.

Prethodnih meseci došlo je do eskalacije tenzija između Vašingtona i Teherana koje su počele da rastu otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: