Petak, 26.07.2019.

15:06

"Demokratska partija Kosova prisustvovaće sednici koju se sazvao Haradinaj"

Ministri Demokratske partije Kosova na Kosovu i Metohiji, prisustvovaće sednici vlade koju je sazvao premijer u ostavci Ramuš Haradinaj.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava

Ministri Demokratske partije Kosova okosnice vladajuće koalicije na Kosovu i Metohiji, prisustvovaće današnjoj sednici vlade, koju je sazvao Ramuš Haradinaj, nakon što je 19. jula podneo neopozivu ostavku na premijersku funkciju.

Prisustvo sednici minitara DPK najavio je zamenik predsednika te stranke, Enver Hodžaj, nakon stranačkog sastanka. “Da, mi ćemo biti na sastanku vlade", rekao je Hodžaj u izjavi za "Telegrafi". Mediji su juče javili da je većina ministara DPK van Kosova I da zato neće moći da prisustvuju sednici.

Danas su četiri prištinske nevladine organizacije saopštile da se protive održavanju sednice vlade, nakon što je premijer privremenih institucija, Ramuš Haradinaj, 19. jula podneo neopozivu ostavku. U saopštenju tih orgnizacija se navodi da se oni protive I svim važnim odlukama koje bi eventualno mogla da donese vlada, čiji je premijer podneo ostavku.

Upozoravaju da takva vlada nema legitimitet da nastavi sa sprovođenjem svog programa i svaki pokušaj eventualnog donošenja važnih odluka u ovom periodu bi, kako navode, značilo kršenje osnovnih principa vladavine prava.

Oni su pozvali Haradinaja da do izbora nove vlade vodi računa samo o funkcionalnom održavanju državne uprave bez donošenja važnih odluka. Kao sada već bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj je juče iz Haga sazvao redovnu sednicu vlade, što je, prema tumačenju stručnjaka, protiv kosovskog ustava.

Haradinaj je, međutim, poručio da će nastaviti da rukovodi vladom do novih izbora, jer se, kako je rekao, ne sme dozvoliti vakuum u njenom funkcionisanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: