EU lideri potvrdili zaključke o proširenju

Lideri zemlja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zakljčke o proširenju i procesu prstupanja i stabilizacije koje se su usvojili evropski ministri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zaključci su usvojeni bez diskusije EU lidera, a odnose se kako na proces proširenja tako i na pojedninačni napredak šest partnera sa Zapadnog Balkna i Turske.

Kroz usvojene zaključke Srbija se pohvaljuje i hrabri nastavi svoj evrointegracioni put, konsoliduje postignuti napredak u oblasti ekonomskih rereformi i nastavi jačanje saradnje u regionu.

”Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i noramlizacija ondosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pritupnih pregovora”, navodi se u zaključcima.

Zaključci konstatuju da je trenuti staus quo u razgovorima Beograda i Prištine održiv i pozivaju na ”što brži nastavak dijaloga”.

”Sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da reši sva otvorna pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti”, navodi se u tekstu zaključaka za Srbiju.

Srbija se poziva i da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva, borbu protiv korupcije i pranja novca kao i obezbedeđivanje uslova za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa, a pozitivno je ocenjen i dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi.

Ponavlja se potrebu da Srbija tokom procesa pristupnja nastavi usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politike, ali i vizne politike sa EU.

Zaključci o proširenju ponavljaju posvećenost EU procesu proširenja, a od partnera sa Zapadnog Balkna se traži da se više fokusiraju na temeljne reforme prvenstveno one u oblasti vladavine prava i na usklađivanje svojih politika sa politikama EU sa posebnim fokusom na spoljne poslove.

Evropska unija

strana 1 od 18 idi na stranu