Đurić: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sever KiM

Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine na severu, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

22:25

Đurić: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sever KiM
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na severu KiM", rekao je Ðurić gostujući na televiziji O2.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najpre nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM.

"Kada smo mi rekli "možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM" onda su krenuli sa kampanjom zastrašsivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike", rekao je Ðurić.

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će da nadziru da sve bude u redu i istakao da na to nemaju pravo.

"Na severu KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na severu KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga", rekao je Ðurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se sa jedne strane zastraše birači tako što će na svakom biračkom mestu da budu policajci Albanci, a sa druge strane moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti.

Ðurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost i dodao da naše ljude niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

"Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter severa KiM i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore", dodao je Ðurić.

Ðurić je rekao i da se politički predstavnici Albanaca u Prištini vrlo često služe falsifikatima što je, kako je istakao, uvreda za prave žrtve, i srpske i albanske.

On je rekao i da ne misli da je posebno produktivno da se nadmećemo u tome čije su žrtve bile veće i istakao da su srpske žrtve bile ogromne, tragične.

"Gde je 50.000 Srba koji su živeli u Prištini do 1999. godine? Gotovo svi su proterani. Gde je 12.000 Srba koji su živeli u Prizrenu? Svi do jednog su proterani. Gde su Srbi iz Peći, Uroševca, Vučitrna? Ko je odgovoran za hiljade ubijenih srpskih civila na KiM?", upitao je Ðurić.

"Odgovorni su ti koji danas sebi daju za pravo da se predstavljaju kao neki arbitri i sudije pravde i da u skupštini Kosova mašu papirima o navodnim ili možda nekim stvarnim zločinima, ali nema većeg apsurda i cinizma nego kada zlocinac priča o navodnim tuđim ratnim zločinima".

Fundamentalna razlika između nas i njih je, kaže Ðurić, u tome što u našem društvu postoji jasna i nepodeljena osuda svih zločina na svim stranama.

"Mi nemamo nikakav problem da bilo ko ko je počinio bilo kakave zločine odgovara bilo gde, a oni su ti koji hoće da prave tribunale za Srbe, kako sami kažu, i da ih progone. To im je zapravo jedini cilj", zaključio je Ðurić.

"Srbija na vreme upozorila šta su nečiji planovi"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić je danas, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prištinske vlasti nameravaju da uhapse 26 srpskih policajaca sa severa KiM i još 15 lica, rekao da Srbija ne želi sukobe, ali da je na vreme upozorila na to šta su nečiji planovi.

"Srbija je potpuno spremna da zaštiti naše ljude na KiM. Mi ne želimo bilo kakav sukob. Nažalost, Priština svojim ponašanjem stvara atmosferu koja nije zdrava i koja je vrlo opasna, ali to ne znači, niti bilo ko treba da pomišlja na to da će Srbija okrenuti glavu od svoje obaveze da zašiti naše stanovništvo na KiM od bilo kakvog terora i progona", rekao je Ðurić gostujući na televiziji O2.

Naveo je da je to predsednik Vučić govorio više puta i da se to odnosi na sve pokušaje, perfidne ili manje perfidne, ogoljene ili prikrivene da se zauzme sever KiM i našem narodu nanese šteta.

"Mi ne želimo eskalaciju tenzija, ne želimo sukobe i želeli smo da na vreme upozorimo na to šta su nečiji planovi", istakao je Ðurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da prištinske vlasti, u nameri da oslabe odbranu severa KiM, nameravaju u ponedeljak da uhapse srpske policajce.

Vučić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa KiM, kao i još 15 lica, sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

"Važno što je sazvana sednica o KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da će posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati izveštaj o KiM, biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici razgovaraju sa narodnim poslanicima o situaciji u vezi sa KiM, ali i prilika da poslanici koji imaju drugačije mišljenje iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske principe razgovora.

Ðurić je, gostujući na televiziji O2, naveo da je parlament pravo mesto da se razgovara o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju i dodao da će sednica biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici, odnosno predsednik Republike i predstavnici vlade, izveste narodne poslanike i razgovaraju sa njima o situaciji u kojoj se kao država i društvo nalazimo u vezi sa KiM.

"Smatram da je izuzetno važno što je ta sednica sazvana i da će to biti prilika da i oni koji su izabrani kao narodni predstavnici, a imaju drugačije mišljenje, iznesu svoj stav i pokažu da li poštuju demokratske institucije Srbije, da li poštuju demokratske principe razgovora ili misle, kao što smo nažalost prethodnih meseci videli da misle, da u Srbiji u političkom smislu, kada je reč o opozicionom delovanju, treba da caruju hajdučija i ulične manifestacije", rekao je Ðurić.

Naveo je da predstavnici opozicije do sada nisu imali nikakvu ideju po pitanju KiM, te da je njihova jedina ideja da najvažniju državnu i nacionalnu temu koriste za vređanje, jeftine političke poene...

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za 27. maj posebnu sednicu parlamenta na kojoj će se naći izveštaj o KiM.

Navela je da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvati da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o KiM.

Poziv će, dodala je, uputiti i premijerki Ani Brnabić, članovima Vlade Srbije i direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: