Počela srpsko-američka vojna vežba "Obazrivi vuk 19"

Svečanom ceremonijom otvaranja danas je u bazi „Jug“ počela međunarodna vežba „Obazrivi vuk 19“, koja se održava od 13. do 24. maja.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Ilustracija: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Na vežbi učestvuje oko 200 oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Rukovodilac vežbe, načelnik Odeljenja Vojne policije Komande Kopnene vojske pukovnik Miroljub Petronijević, na ceremoniji otvaranja, poželeo je učesnicima uspešno izvođenje vežbe koja se održava u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac".

"Multinacionalna vežba Obazrivi vuk je po svom obimu i sadržaju, uz vežbu Platinasti vuk, jedna od najsloženijih vežbi na kojima se obučavaju jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama", istakao je pukovnik Petronijević i dodao da se vežba „Obazrivi vuk“ prvi put izvodi ove godine.

Prema njegovim rečima, specifičnost ove vežbe ogleda se u tome što se na njoj obučavaju pripadnici jedinica Vojne policije partnerskih zemalja, uz podršku drugih jedinica Vojske Srbije.

Cilj vežbe, čija je tema „Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira“, jeste unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Svečanom otvaranju vežbe „Obazrivi vuk 19“ prisustvovali su komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović i zamenik komandanta 41. pešadijskog bataljona major Aleksandar Grujić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja vežbe, pripadnici Vojne policije Vojske Srbije priredili su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

strana 1 od 129 idi na stranu