Kim lansira; J. Koreja lansira; Rojters: To bi mogao biti i rat

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je vežbu "udara dugog dometa", objavila je danas severnokorejska državna agencija KCNA.

Izvor: B92, Beta/AFP

Petak, 10.05.2019.

07:06

Kim lansira; J. Koreja lansira; Rojters: To bi mogao biti i rat
Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Samo nekoliko sati pre toga Južna Koreja saopštila je da su ispaljeni projektili kratkog dometa.

KCNA je prenela da je Kim, tokom posmatranja jučerašnjih manevara, "razmotrio plan za vežbe s više projektila dugog dometa i dao naređenje da se one izvedu".

Južnokorejska vojska je juče saopštila da je Sever ispalio dve rakete kratkog dometa, jednu 270 a drugu 420 kilometara.

Projektili su lansirani nekoliko sati pošto je u Seul stigao Stiven Bigan, specijalni američki predstavnik za Severnu Koreju.

Kako je navela KCNA, manevri su izvršeni da bi se "proverili kapaciteti za brze reakcije" vojnih jedinica. Nije navedeno koji tip projektila je ispaljen.

Međutim, Rojters u svojoj analizi piše da bi ono što je lansirao Kim Džong Un moglo da izazove rat. Ta agencija navodi da su Kimove "nove rakete" pokazale da bi Pjongjang mogao brzo da reaguje u slučaju eskalacije sukoba sa Južnom Korejom i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: