Šta je Putin poručio na Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je na Paradi pobede da Rusija aktivno sarađuje sa svima koji su spremni da se suprotstave terorizmu i ekstremizmu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

12:24

Šta je Putin poručio na Dan pobede nad fašizmom
Foto: Tanjug/AP/Pavel Golovkin

Putin je pozvao sve zemlje da shvate zajedničku odgovornost za stvaranje efektivnog i za sve ravnopravnog sistema bezbednosti.

"Poklanjamo se pred sećanjem na očeve,dedove, majke, muževe, žene, braće i sestre, tugujemo za veteranima koji više nisu među nama", naveo je Putin.

Rekao je kako je sećanje na Otadžbinski rat savest i odgovornost i istakao da su neke zemlje u svetu zaboravile ljudsko dostojanstvo i služile nacizmu.

"Poklanjamo se pred svim veteranima pobednicima koji žive u raznim zemljama", rekao je Putin.

Objasnio je da podvig koji su zajedno izveli ne treba deliti i da Rusija proslavlja pobedu koja je jedinstvena.

Istakao je da su lekcije tih ratova aktuelne i da će raditi sve što je neophodno da bi se obezbedila visoka borbena gotovost oružanih snaga i odbrambeni potencijal najsavremenijeg nivoa.

Podsetio je kako Rusija aktivno sarađuje sa svima koji su spremni da se na delu suprotstave terorizmu i ekstremizmu, i pozvao sve zemlje da shvate zajedničku odgovornost za stvaranje efektivnog i za sve ravnopravnog sistema bezbednosti.

Objasnio je da su nacisti mislili da će moći da pokore sve narode i Sovjetski savez, hiljadugodišnju Rusiju, ali da im to nije pošlo za rukom.

Rekao je da je bilo i poraza i povlačenja, teških trenutaka, ali da sve to nije slomilo Rusiju i da je već početkom jula 1941. godine u stroj ušlo više od pet miliona boraca.

Na istok su prebačene stotine velikih fabrika, objasnio je Putin, i dodao da je u neverovatno kratkom roku proizvodnja nastavljena na Uralu, u Povolžju u Sibiru, "sve za pobedu" bila je deviza tih godina.

Šef ruske države je istakao da je zakletva koja je predata današnjim pokolenjima branilaca otadžbne glavni zalog za apsolutnnu pouzdanost i nepobedivost ruskog oružja.

Rekao je da se svake godine sve jače oseća moć tog podviga bez presedana, i da mi danas shvatamo neverovatnu vrednost ratnog trijumfa ruskog naroda kojim je zaštićena i spašena Rusija.

"U istoriji našeg naroda ima mnogo istorijskih momenata, ali pobeda nad fašizmom i kazna nacistima koji su se proglasili višom rasom je najveći podvig", rekao je Putin.

Govorio je kako su se u Lenjingradu na svakom koraku događali podvizi često veoma mladih heroja, više od polovine tih ljudi bili su mlađi od 20 godina, i da su mnogi pravo iz školske klupe išli na front, i zauvek ostali tamo na prvim linijama fronta.

"Nisu žalili svoj život radi budućeg mira, radi svakog od nas, nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i samopožrtvovanost" zaključio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: