"Srbija ušla u zahtevnu fazu pregovora za pristupanje EU"

Srbija je ušla u veoma zahtevnu fazu pregovora za pristupanje EU koja se odnosi na funkcionisanje institucija i njen ključni deo se odvija "kod kuće".

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

20:37

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To su ocenili učesnici konferencije povodom početka projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III).

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević ukazala je tom prilikom da se proces pregovora i harmonizacije sastoji iz tri faze, a Srbija je, kako proizlazi iz toga, na polovini 2. faze.

"Prva faza je usvajanje zakonodavstva što je i najlakši deo. Drugi deo je teži i podrazumeva implementaciju - kreiranje institucija i tu dobro stojimo, ali u delu implemetacije koji podrazumeva funkcionisanje i kapacitete - to je posao koji stoji pred nama svima", precizirala je Miščevićeva.

Treći deo, prema njenim rečima, predstavlja primenu zakona i propisa, što kako je objasnila, znači da svako pravo nastalo iz usvojenog zakona treba da bude pravo na koje građanin može da se pozove pred nacionalnim sudovima.

"To je je tek pred nama. To je jedan od razloga zašto posao pregovora ulazi sada u mnogo značajniju i ozbiljinju fazu. Mi smo toga svesni i govorimo o planovima za zatvraranje poglavlja, odnosno mapama puta kako ćemo otvorena poglavlja, u nekoj ne suviše dalekoj budućnosti, i zatvoriti", zaključila je Miščevićeva.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar smatra da će PLAC III projekat pomoći državnoj upravi Srbije da unapredi postojeći sistem usaglašavanja propisa i njihovo približavanje propisima Evropske unije, podržati razvoj nacionalnog zakonodatvstva usklađenog sa pravnim tekovinama EU i osigurati propisnu primenu zakona i podzakonskih akata.

Ona je napomenula da se politički cilj pridruživanja EU se u stvarnosti pretače u čitav niz drugih odluka koje treba donositi u mogim pitanjima, od reforme javne uprave i pravosuđa do vertikalnih - sektorskih politika, koje treba sprovesti u različitim oblastima od poljoprivrede, javnog srtdavlja energetike...

"Pred vama i pred nama je još mnogo posla, ali će se sav trud isplatiti jer će veliku korist od toga imati građani Srbije kao krajnji korisnici efikasnog i delotvornog procesa harmonizacije i priblizavanja zakonodavstva", naglasila je Mateja Norčić Štamcar.

Ono što će kao "opipljivo" građani imati od ovog programa je mobilnost na tržištu rada, priznavanje stručnih kvalifikacija iz matične zemlje, pristup javnim nabavkama u EU pod jednakim uslovima, pristup poljoprivrednika evropskom tržištu, veću bebzbednost hrane, čistiji vazduh i vodu, kao i upravljanje otpadom, navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Na konferenciji su govorili i šef tima projekta PLAC III Andrej Engelman, kao i član Pregovačkog tima Srbije Vladimir Ateljenvić koji je i specijalni savetnik ministra za evropske integracije.

Tom prilikom je ukazano da projekat PLAC III pruža pravnu podršku Vladi Srbije tokom procesa harmonizacije nacionalnog zkaonodavstva sa pravnim tekonimamama EU, sa ciljem postizanja visokog nivoa uklađenosti.

Projekat je pčeo sa realizacijom u januaru ove godine i planirano je da traje do jula 2021. godine.

Vrednost projekta je 2.763.300 evra i finansira ga EU, a sprovodi DMI Ašociates u konzoricjumu sa Evropskom konsalting grupom i GIZ-om.

Glavni korisnici projekta su Ministarstvo za evropske integracije i pregovarački tim, kao i resorna ministarstva i institucije zadužene za usklađivanje zakonodavstva u okviru svojih pregovaračkih poglavlja.

Projektom je obuhvaćeno 11 pregovaračkih poglavlja:

Poglavlje 3 - Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga,

Poglavlje 8 - Politika konkurencije, Pogravlje 9: Finansijske usluge,

Poglavlje 12 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika,

Poglavlje 15: Energetika,

Poglavlje 16 - Oporezivanje,

Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika,

Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promene,

Poglavlje 28 - zaštita protrošača i zaštita zdravlja,

Poglavlje 32 - Finansijski nadzor,

Poglavlje 33 - Finansijske i budžetske odredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: