Upozorenje iz Izraela: Povlačenje SAD može da izazove rat

Bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio je da bi odluka predsednika SAD o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije mogla dovesti do rata.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2018.

13:08

Upozorenje iz Izraela: Povlačenje SAD može da izazove rat
Foto: Thinkstock

Kako je naglasio, moglo bi da dođe do rata između Izraela i snaga koje podržavaju iranske snage na severnoj izraelskoj granici.

Donald Tramp je u sredu najavio da će američki vojnici napustiti Siriju pošto su džihadisti Islamske države poraženi, a planirano povlačenje kritikovano je u SAD i Izraelu, koji je upozorio da bi to moglo podriti napore u suprotstavljanju iranskom vojnom učvršćivanju u Siriji.

"Povlačenje SAD iz Sirije značajno povećava šanse za potpun sukob na severu i u Libanu i u Siriji", rekao je Liberman za Radio Izrael, ocenivši da će američko povlačenje podstaći moral sirijskog predsednika Bašara Asada, Irana i libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, koji se bore na Asadovoj strani u građanskom ratu u toj zemlji.

Liberman je dao ostavku u novembru zbog blagog odgovora Izraela na nasilje u pojasu Gaze, a sada je rekao i da bi odluka SAD mogla dovesti do velike strateške promene u regionu, povezivanja šiitske teritorije između Irana, Iraka i Sirije.

Libermanov prethodnik na funkciji ministra odbrane, bivši komandant izraelske vojske Moše Jaalon objavio je na Tviteru da će se Izrael sada suočiti sa "kompleksnijom" bezbednosnom situacijom na severu.

On smatra da za SAD postoje "mnogi drugi načini da deluju i utiču" iako nemaju vojnike na terenu, pozvavši tu zemlju da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Međunarodna zajednica to nikada nije priznala.

Izrael je u poslednjih nekoliko godina stalno upozoravao na napore Irana da se vojno učvrsti u Siriji i prokrijumčari oružje svom savezniku Hezbolahu u Libanu. Za to vreme izraelska vojska je izvela stotine udara iz vazduha u Siriji na mete povezane s Iranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: