Francuski funkcioner optužen da je špijunirao za S.Koreju

Pariz -- Visoki funkcioner francuskog Senata Benoa Kenede preliminarno je optužen za izdaju jer je navodno prikupljao i prosleđivao informacije Severnoj Koreji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dan ranije, istražni sudija odredio je da se protiv Kenedea pokrene istraga zbog sumnje da je špijunirao za Severnu Koreju, saopštio je neimenovani sudski zvaničnik u Parizu.

Kenedea su u nedelju uhapsili pripadnici Generalne direkcije unutrašnje bezbednosti (DGSI), a kancelarija mu je pretražena u ponedeljak, preneo je prethodno "Figaro" pozivajući se na neimenovane, dobro obaveštene izvore.

Visoki funkcioner Senata uhapšen je, navodi pariski list, u okviru istrage koja je otvorena u martu zbog "sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili, a koje mogu da naškode suštinskim interesima zemlje".

Prema navodima neimenovanog zvaničnika, Kenede je pušten iz pritvora, ali se nalazi pod pravosudnom kontrolom i zabranjeno mu je da napusti Francusku.

Istražitelji DGSI-ja pokušavaju da utvrde da li je Kenede, inače jedan od administratora uprave za arhitekturu, baštinu i vrtove pri Senatu, zaista odavao informacije režimu u Pjongjangu, kaže izvor blizak istrazi.

Francuski mediji navode da Kenede dobro poznaje Severnu Koreju i da je bio predsednik udruženja posvećenog prijateljstvu Francuske i Severne Koreje koje je "promovisalo razumevanje i prijateljstvo između dva naroda".

Uz to, Kenede je više puta putovao u Severnu Koreju - sedam puta od 2005. godine, kako je sam naveo na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

strana 1 od 395 idi na stranu